5 klíčových kvalit lidí s vysokým EQ

Podle některých lidí je emoční inteligence (EQ) daleko přesnější ukazatel budoucího úspěchu než IQ. Proto když je řeč o úspěchu, mohou lidé s průměrným IQ dosáhnout lepších výsledků než lidé s vysokým IQ. Proč? Protože s vysokým EQ souvisejí tyto vlastnosti:

Ilustrační snímek

1. Chybějící perfekcionismus

Pokud jste emočně inteligentní, nemusíte se potýkat s frustrací, která doprovází neustálou snahu o dokonalost. Když chcete být naprosto bezchybní, nebudete schopni užít si své úspěchy, varuje nás web addicted2success.com.

2. Motivace sebe sama

Emočně zralí jste tehdy, když přesně víte, co je vaším cílem a nepotřebujete to připomínat. V takovém případě si totiž sami dokážete stanovit vhodné úkoly a pracovat na nich.

3. Empatie

Čím více, tím lépe. Měli byste se o ostatní zajímat – a váš zájem by měl být opravdový. Také se snažte naladit na řeč těla i mimiku toho, s kým mluvíte, pomůže vám to poznat jeho emoce i beze slov. Musí vás bavit klást otázky a dozvídat se více o ostatních a jejich potřebách. Ukažte jim, že pro ně máte pochopení.

4. Vědomí vlastních předností i slabin

Emočně inteligentní lidé umějí využít svých předností. Také jimi umějí vyvážit své slabiny. Pokud si ve svém osobním i pracovním životě vědomě vybíráte situace, do kterých se dostanete, tak, abyste mohli využít svých předností, potom uspějete. Kdykoli je to možné, měli bychom si vybrat takové přátele a kolegy, kteří nám pomohou s našimi vlastními slabinami.

5. Nerušená pozornost

Pokud umíte být vždy soustředěni na to, co právě děláte, je vaše EQ pravděpodobně vysoké. Soustředíte se vždy na dokončení právě jednoho daného úkolu a nenecháte se ničím rušit? Pak jste efektivní pracovník! Znáte rozdíl mezi multitaskingem a roztříštěnou pozorností.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success