5 jednoduchých způsobů snižování stresu

Americký odborník na vzdělávání v oblasti zdraví Donald Mckenzie předkládá v článku 5 rad, jak se zbavit stresu pomocí alternativních metod.

- Poslouchejte slabou a relaxační hudbu. Můžete toho využít pro relaxaci před spaním nebo pro uklidnění. Můžete si také pořídit budík nebo CD nosič, který bude hrát klasický jazz nebo zvuky přírody. Při poslechu relaxační hudby se soustřeďte na to, abyste si užili chvíle odpočinku. Vaše tělo bude pociťovat méně tlaku a vaše mysl se vyčistí. Lidé mívají rádi zvuky, jako jsou vodopády, zpěv ptáků nebo déšť.

- Jezte zdravěji a hubněte. Tato metoda je dobrá nejen jako protistresové opatření, ale pro celé tělo. Čím méně nadměrného tuku bude obalovat vaše kosti, tím méně stresovaní budete. Nadváha totiž snižuje sebevědomí, což podporuje stres. Vyberte si proto fyzickou aktivitu, která vás bude bavit (např. běhání, chůzi nebo plavání). Snažte se jíst vyváženě během celého dne. Jezte hodně ovoce a zeleniny.

- Dopřejte si uklidňující masáž. Masáže neslouží jen k uvolnění svalů, ale také k relaxaci mysli. Nejen, že vám pomohou od bolesti, ale také zlepší náladu. Dnes mohou být masáže hrazeny i zdravotními pojišťovnami.

- Používejte vizuální metafory. Vizualizace vám pomůže na chvíli odstoupit od reality, odpočinout si a relaxovat. Vše, co k tomu potřebujete, je lehnout si na otevřeném klidném místě. Lehněte si pohodlně a zavřete oči. Představte si místo plné štěstí a míru. Soustřeďte se, dokud nebudete vnímat všechny aspekty tohoto místa. Vizualizace pomáhá odstraňovat stres tím, že snižuje úzkost a uklidňuje nervy.

- Dýchejte zhluboka. Technika hlubokého dýchání je léty prověřený postup snižování stresu. Funguje velmi dobře v jakékoli stresové situaci. Jde o to, uvědomit si, jak dýcháte – zhluboka se nadechovat i vydechovat. Zadržte dech na šest vteřin a pak pomalu vydechujte. Pomůže to zpomalit vaše srdce a udržet vás v co největším klidu.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com