4 tipy pro lídry startupů (nejen) v roce 2017

Jako lídr startupu potřebujete vypilovat svou schopnost kritického naslouchání. Vaši klienti totiž zcela jistě mají co říct. Tak se tedy hodně ptejte. Musíte pochopit, jaká řešení jsou poptávána.

A jaké další kroky vám pomohou k úspěchu?

Ilustrační snímek

1) Věřte si

Posuďte své nápady a přednosti. Musíte najít to, v čem jste nejlepší. Své produkty i služby testujte. Váš podnikatelský plán musí být dobře připraven – je to vaše pomůcka k přesvědčení druhých.

Své služby si také nechte náležitě zaplatit. Když nastavíte příliš nízké ceny, může pro vás později být nemožné dostat je na přiměřenou úroveň.

Také buďte naprosto konkrétní, pokud jde o vizi vašeho startupu. Vždy byste měli vědět, kam směřujete. Neuvažujte však příliš rigidně. Cíle se totiž samozřejmě mohou změnit.

2) Zvažte míru zapojení zakladatelů

Měli by být zakladatelé zapojeni do činnosti jejich podniku? Ano, měli, ale jen v pozici, ve které přidávají tu největší hodnotu. Samozřejmě nemohou dělat vše, a proto je delegování nezbytnou schopností.

3) Buďte efektivní

Když budujete novou firmu, musíte minimalizovat časové ztráty. Co může být uděláno rychle, to by mělo být uděláno rychle. Proto se snažte využívat IT systémů, které vám umožní ušetřit maximum času. Důležité také je, zda je k daným systémům poskytována technická podpora.

I vaše finanční procesy musejí být úsporné. Problémy v těchto oblastech si zkrátka nemůžete dovolit, upozorňuje web bmmagazine.co.uk.

4) Nepodlehněte vyčerpání

Podnikání často svádí k práci přesčas. Vy ale přece chcete, aby vaše firma byla úspěšná i v dlouhodobém horizontu. Když potřebujete, vezměte si dovolenou. Naučte se hospodařit s osobní energií.

Se správným týmem se nebudete muset upracovat k smrti. Každého, koho budete nabírat, dobře seznamte se svým obchodním záměrem. Najímejte jen lidi, kteří věří vaší vizi.

-jk-

Zdroj: Business Matters - web předního britského časopisu pro malé a střední podniky
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Matters