4 tipy, jak efektivně motivovat své podřízené

Motivace členů týmu je jedním z klíčových úkolů jejich manažera. Ideální stav je takový, že řadoví pracovníci znají své povinnosti i pravomoci, vědí, že jim jejich vedoucí důvěřuje, a mají dostatečný prostor pro vlastní iniciativu. Za takové situace je tým nejefektivnější. Máme pro vás čtyři tipy, jak své podřízené účinně motivovat, a podíváme se na to, proč je důležité dát podřízeným dostatečný prostor.

Ilustrační snímek

I při snaze členy týmu motivovat k nim přistupujte jako k unikátním, individuálním osobnostem

Všichni členové týmu by měli mít jednu společnou vizi a měli by se nadšeně podílet na snahách dosáhnout společných cílů daného oddělení. Jak se ale uvádí ve článku na LinkedIn Pulse, každého člověka ale motivuje něco trochu jiného. Motivaci a inspiraci podřízených byste proto měli řešit na individuální úrovni, a to například při pravidelných bilančních schůzkách s členy vašeho týmu.

Podporujte u pracovníků jejich specifické silné stránky

Zaměstnanci mají každý své přednosti a talenty. Nejenže byste měli tyto přednosti využívat v rámci celého týmu, ale skrz školení a motivaci byste měli tyto individuální talenty u jednotlivých pracovníků i systematicky a dlouhodobě podporovat.

Naslouchejte názorům svých podřízených a dodejte jim tak zdravé sebevědomí

Sebelepší tvrdé dovednosti nebudou u členů týmu k ničemu, pokud nemají dostatečné sebevědomí a vůli své nápady a připomínky prosazovat. Je typické, že v rámci týmu je někdo hlasitější a průbojnější, zatímco jiný člen je tišší a má méně ostré lokty. Bohužel, ne vždy je sebevědomí mezi jednotlivce rozděleno úměrně k jejich schopnostem. Podporujte proto své podřízené v tom, aby se nebáli prosazovat názory, za kterými si stojí.

Zapomeňte na mikro-management

Neméně důležité je pak dát jednotlivým členům týmu dostatečný manévrovací prostor, ve kterém budou mít místo pro vlastní iniciativu, nápady a rozhodování. Vybavte tedy pracovníky dostatečnými pravomocemi a nebuďte mikro manažerem jejich každodenní práce.

 

-mm-

Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse