4 tipy, jak být předsvědčivější

Ilustrační snímek

Váš úspěch do jisté míry závisí na tom, zda dokážete přesvědčit ostatní, aby udělali to, co chcete. Přesvědčování je schopnost, kterou se lze naučit a ve které se lze zdokonalovat. Web addicted2success.com shrnul, co vlastně dělá lidi přesvědčivými.

1. Pobízejte ostatní, ať mluví, ale nebuďte příliš neodbytní

Abyste byli přesvědčiví, nestačí jen co nejlépe podat to, co máte na srdci. Nesmíte přesvědčování uspěchat. Nezačínejte tím, že svému posluchači vpálíte do obličeje argumenty, proč by s vámi měl souhlasit. Vnucovat ostatním své myšlenky násilím není dobrý nápad. Vy se totiž nejprve musíte zajímat o potřeby a názory toho, koho chcete ovlivnit.

Klíčové pro ovlivnění dotyčného je nejprve se zájmem poslouchat. Vyslechněte, co vám chce říct. Ukažte opravdový, živý zájem, a lidé se vám otevřou. Informace, které takto získáte, vám navíc často ukážou, jak dotyčný může z vaší myšlenky profitovat. O to snazší bude samotné přesvědčování. Ptejte se na otevřené otázky spíše než na uzavřené, tak totiž získáte více informací.

2. Ukažte ostatním, jak vám na nich záleží

Dodat lidem pocit důležitosti je dobrý způsob, jak si zajistit, že vás budou mít rádi a budou vám důvěřovat. Pak bude snazší je přesvědčit.

  • Prokažte jim vděčnost a uznání.
  • Upřímně se o ně zajímejte.
  • Poskytněte jim nějakou hodnotu, usnadněte jim v něčem život.

3. Projevte nadšení

Vášeň je důležitá, protože emoce jsou tím hlavním, co ovlivňuje naše rozhodování. Logika nás totiž zdaleka neřídí za všech okolností. Emoce jsou silnou zbraní a právě vášeň je ukazuje i vyvolává. Projevte vášeň a budete přesvědčiví. Pamatujte, že emoce jsou nakažlivé.

4. Chce to začít správně

V konverzaci je dobré co nejdříve zmínit, jaké benefity váš záměr dotyčnému přinese, také to však podpořte nějakým zdůvodněním. Musíte nastavit očekávání, vaše sliby však musí zůstat realistické, nesmí být přehnané.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success