4 rituální otázky, které by si měl pokládat každý lídr

Lídři, kteří odvádějí skutečně skvělou práci, jsou extrémně zvědaví. Mají svůj rituál hledání odpovědí na určité základní otázky. Odpovídáním na tyto otázky zkvalitníte to, jak sebe sami hodnotíte. Vědomí si sebe sama je nezbytné pro váš osobní růst, stejně jako pro růst lidí ve vašem týmu. Také se zlepší styl, jímž lidi vedete.

Ilustrační snímek

Rituální otázky – o co vlastně jde?

Měli byste si pokládat mnoho otázek a také si udělat čas na jejich pečlivé zodpovězení. Takovou reflexi můžete zabudovat do svého programu, stejně jako do programu vašich zaměstnanců, tím, že vytvoříte rituál založený na opakování stejných otázek. Ačkoli tento postup nebývá v organizacích příliš často používán, snadno si tak zlepšíte svůj leadership a také budete schopni posoudit pozitivní i negativní zážitky z mnoha perspektiv. Lépe porozumíte vlastním silným stránkám, slabinám a motivacím. Také lépe rozpoznáte, čeho se vlastně obáváte, tvrdí článek na webu strategy-business.com.

Rituál každodenního opakování otázek zaměřených na váš výkon poskytne vašemu mozku čas zpracovat vaše zážitky z běžného dne. Tato reflexe je vlastně snahou pochopit, jak události, které prožíváte, formují vaše vnímání a pojetí světa, vás samotných a také váš postoj k ostatním lidem.

Použijte následující 4 otázky, abyste se každý den stali o něco lepším lídrem. Na konci každého dne popřemýšlejte o tom, co jste daný den zažili.

  • Co jste dnes zvládli dobře – a proč?
  • O čem jste přesvědčeni, že si nějaká druhá osoba myslí, že jste zvládli dobře? A proč?
  • Co jste dnes moc dobře nezvládli – a proč?
  • O čem jste přesvědčeni, že si nějaká druhá osoba myslí, že jste moc dobře nezvládli? A proč?

Zodpovězení těchto otázek si žádá pozorné uvážení. Otevřené otázky jsou důležité, protože podporují přemýšlení a objevování nových souvislostí.
 

-jk-

Zdroj: Strategy+Business - americký magazín o strategiích v podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Strategy+Business