4 pravidla efektivního vyjednávání

Každé vyjednávání má své specifické rysy. Přesto však existují určitá společná pravidla, která je třeba dodržovat, chcete-li vyjednávat úspěšně.

- Věnujte čas přípravě. Než začnete vyjednávat, ujistěte se, že rozumíte zájmům a postojům druhé strany v kontextu těch vašich.

- Nevyjednávejte proti sobě. K této absurdní situaci může dojít právě v případě, kdy nebudete znát pozici druhé strany. Hodně o tom, co druhá strana skutečně chce, se dozvíte až v průběhu jednání. Držte se však své původní pozice, vysvětlete své důvody a nevzdávejte se svých požadavků příliš brzy. Počkejte si, až lépe pochopíte, které body jsou pro druhou stranu důležitější.

- Šachmat. Často přijde chvíle, kdy se zdá, že žádná ze stran již nemá prostor k vyjednávání. Obě odmítají ustoupit a do hry vstupují emoce. V takovém případě ustupte vy - přenechejte druhé straně určitou záležitost výměnou za jiný, nesouvisející bod, který je však pro vás více důležitý.

- Uzavřít či neuzavřít. Buďte upřímní a přímí v tom, co chcete udělat a vysvětlete, že pochopíte, když to pro druhou stranu nebude přijatelné.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review