4 e-maily, které lidé nesnáší

Ilustrační snímek

Nechcete úplně odradit potenciální zákazníky, ztratit přízeň těch stávajících nebo vzbudit nevoli u svých kolegů? Dávejte si raději pozor na e-maily, které posíláte. I e-mailová komunikace má svou etiketu, kterou ale ne každý dodržuje. Podle Forbesu však existují 4 typy e-mailových zpráv, které téměř každého vyloženě rozčílí. Které to jsou?

1. Hromadné zprávy se spoustou adres v kopii

Existují experti, kteří pociťují potřebu se s průběhem konverzace svěřovat třetím osobám. Do kopií zpráv jsou tak často dáváni lidé, kteří nemají s tématem komunikace nic společného, ale ten, kdo odpovídá, je nadále nechává v kopii, protože nechce vzít na sebe, že je z konverzace vyloučí. Při výběru příjemců kopií svých mailů se držte pravidel skutečného fyzického jednání: Vzali byste daného kolegu na setkání, kde se dané téma probírá?

2. Jednoslovné odpovědi

Velmi krátké odpovědi mohou u adresáta vzbudit negativní reakci zejména proto, že se v nich jen těžko poznává záměr odesilatele. Krátké odpovědi často vyzní jako sarkastické, hrubé nebo přezíravé. Napište e-mail alespoň tak dlouhý, aby se přijemce neurazil.

3. Slovo „DŮLEŽITÉ“ v předmětu zprávy

Výrazy jako „důležité“ a „urgentní“ jsou v předmětech e-mailů nepopulární především proto, že jsou často používány u banálních zpráv. Dejte adresátovi trochu volnosti a ponechte na něm, aby sám usoudil, zda je e-mail důležitý, nebo ne.

4. E-maily bez pozdravu nebo bez podpisu

Každý si zaslouží být pozdraven. Asi těžko byste vešli k někomu do kanceláře a bez pozdravení mu začali něco vysvětlovat nebo po něm něco chtít. Stejné pravidlo platí i u e-mailové komunikace. Na začátku každé konverzace adresáta pozdravte a dejte mu najevo, že jej berete na vědomí.

Na co jste v e-mailové komunikaci alergičtí vy?

-mm-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com