3 způsoby, jak spolehlivě pohřbít svou kariéru

Často slýcháme doporučení, co dělat, abychom dosáhli úspěšné kariéry. Přehlížíme však přitom to, co bychom neměli dělat.

Existují minimálně tři zásadní kariérní chyby, kterých se dopouštíme nejen na začátku kariéry, ale v průběhu celého pracovního života. Jaké to jsou?

Ilustrační snímek

Známý průkopník v oblasti integrativní medicíny a osobní transformace Deepak Chopra vysvětluje v nedávném článku na síti LinkedIn, že kariéru často brzdí naše mylné představy. Za největší chyby, které lze v kariéře udělat, považuje ty následující.

1. Příliš nízká očekávání

Většina lidí nemá dostatečně vysoké sebevědomí. Chtějí se cítit bezpečně, a proto snižují svá kariérní očekávání. Setrvávají v pracovních rolích s nízkou možností dalšího postupu a obviňují svou práci z toho, že jim neumožňuje nic lepšího. Na vině však není práce, ale psychické omezení, které si sami vytvářejí, když si nedávají vyšší cíle.

2. Strach z nejistoty

Jistota v životě je relativní. Pokud chcete dosáhnout skutečného úspěchu, musíte se s nejistotou smířit a začít chápat neznámé jako příležitost kreativně se rozvíjet. Stavět sám sebe do pozice, kde není vše jasně dané, není jednoduché. Je to však nezbytné, pokud si nemáte navždy zavřít dveře k lepší kariéře.

3. Přehlížení možností růstu

Když si vybíráme práci, většinou se zajímáme pouze to, zda danou konkrétní roli zvládneme. Zapomínáme však uvažovat o možnostech dalšího růstu, které daná práce či firma nabízí. Každý by měl počítat s tím, že se bude dále rozvíjet, že v budoucnosti se může stát někým jiným.

Úspěšní lidé vědí, kým jsou. Mají své vize a chtějí na nich pracovat. Stále se rozvíjejí a mají otevřenou mysl. Dokázali zvládnout svůj strach z nejistoty a vnímat nové výzvy. Pokud se vám to na začátek zdá příliš těžké, začněte tím, že se obklopíte lidmi, kteří takto uvažují, a inspirujte se.

-kk-

Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse