3 tipy, díky kterým budou vaše prezentace profesionální a přesvědčivé

Ilustrační snímek

Všichni jsme to někdy viděli – řečník, který celou dobu sedí za svým stolem. A k tomu ještě první řada vzdálená příliš daleko od pódia. V takovém případě je pak řečník tím nejosamělejším člověkem na planetě. Když si nepohlídáte prostory a rozmístění nábytku, může pro vás pak přesvědčivé prezentování čehokoli být těžké.

Pokud můžete, zajistěte, aby lidé seděli co nejblíž. Pamatujte, že posluchači chtějí mít pocit sounáležitosti a propojení. Fyzická blízkost a absence překážek vám také umožní přenést na posluchače vaši energii, tvrdí web presentationmagazine.com.

1) Když uděláte chybu, nepanikařte

Skutečnou škodu často nadělá náš pocit studu, nikoli chyba samotná. Když si proto uvědomíte, že jste se dopustili chyby, zpomalte a nadechněte se. Potom dovolte své hlavě, aby se posunula k další myšlence a opět se soustřeďte na publikum. Když jste uvedli nějakou nepřesnou nebo mylnou informaci, prostě se klidným hlasem opravte. Nemusíte se omlouvat, obvykle tím jenom ztratíte drahocenný čas. Navíc by to mohlo uškodit vaší přesvědčivosti.

2) Neshoďte se

Nikdy neříkejte, že jste rádi, že už máte prezentaci za sebou, nebo že nesnášíte mluvení před lidmi. A to ani tehdy, když opravdu cítíte po náročné prezentaci značnou úlevu. Neohrožujte svou důvěryhodnost a nekažte dojem profesionality, který jste zvládli vytvořit. Nikdo nemusí vědět, jak nervózní jste ve skutečnosti byli.

3) Polidštěte své publikum

Když můžete položit otázku, udělejte to. Pomůže vám to navázat kontakt a začít budovat určitý vztah s lidmi, kteří vás sledují. Také vám to pomůže zbavit se nervozity. Díky otázce se totiž najednou soustředíte na něco mimo vás samotných. Také se tím sníží váš pocit, že je místnost plná nemilosrdných kritiků, zatímco ve skutečnosti jsou to jen lidé, kteří mají chyby jako každý jiný.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine