3 podobnosti, které má manažer s rodičem a jak se z nich poučit

Ilustrační snímek

Stáváte se manažerem? Možná vás překvapí, že tato práce má mnoho podobností s rodičovstvím. Stát se rodičem, stejně jako stát se manažerem přináší nadšení i obavy. Salesandmarketing.com popsal na základě tří podobností rady, které vám jako manažerovi mohou být užitečné.

1) Každý  je jiný

Nedělejte si starosti s tím, když váš tým nepracuje tak, jako když jste byli na nižší pozici. Buďte otevření a zvykněte si na to, že každý dělá práci po svém. Každý nemusí být tak dobře organizovaný jako vy nebo stíhat stejné množství telefonátů. Manažer jste vy a je vaším úkolem vést tým a učit jej dosahovat lepších výsledků.

Nenuťte své lidi přejímat vaše vlastní způsoby práce. Raději je pomocí vaší metody trénujte a ukažte jim, jak s ní mohou uspět. Pravděpodobně pak vaši metodu rádi přijmou a budou vás respektovat.

2) Nemusíte být vždy milí

Přehnaná líbivost se nevyplácí. Všichni vás můžou mít rádi, ale výkony vašeho týmu nemusí stát za moc. Pokud někdo z vašeho týmu přestane kvalitně pracovat, upozorněte ho na to a dejte mu varování. Pokud někdo chodí pravidelně pozdě na schůzky, upozorněte ho rovněž. Svůj přístup musíte vybalancovat tak, abyste byli oblíbený, ale zároveň plnit úkoly, které vám vedení zadalo.

3) Neprobírejte se přehnaně detaily

Někdy je samozřejmě důraz na detail důležitý. Například, když nejsou dlouhodobě naplňovány cíle nebo máte zaměstnance, který z jakýchkoli důvodů potřebuje větší dohled. Větší respekt vašeho týmu ale získáte tím, že budete naslouchat. Až poté může přijít kritika. Pokud například váš tým vykazuje nízkou činnost nebo neplnění cílů, zeptejte se, jaké překážky jim stojí v cestě. Ptejte se na otázky, které je pomohou efektivně přemýšlet nad situací. Nabídněte pomoc.

-ka-

Zdroj: Sales & Marketing Management - americký server pro obchodníky a marketéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sales & Marketing Management