3 cesty k efektivnímu teambuildingu

Rozvíjet týmového ducha můžete i nákladově efektivněji a s větší zábavou, než když se budete snažit hrát společné hry nebo zdolávat sklaní stěny. Článek upozorňuje na tři osvědčené způsoby budování pracovních týmů, které podporují pospolitost, smysluplná dialog a učení.

Prvním způsobem je dobrovolnictví. Studie dokazují, že firmy podporující dobrovolnou činnost svých zaměstnanců, dokáží lépe motivovat k týmové spolupráci. Neznamená to ale vysílat jednotlivé zaměstnance na dobrovolné mise, nýbrž nabídnout celý tým například k jednodenní dobrovolné činnosti v některé z místních organizací. Výrazně tím podpoříte morálku a retenci členů vašeho týmu i vaši reputaci, jakožto zaměstnavatele se zájmem o dění ve svém okolí.

Druhou cestou k budování týmu je literatura. Jeden z nejefektivnějších způsobů, jak vylepšit dynamiku vašeho týmu, je podporovat dialog. K takovému dialogu mohou skvěle posloužit knihy, DVD nebo články z časopisů. Kupte proto například každý měsíc svému týmu jednu odbornou publikaci, určete termín pro přečtení a uspořádejte setkání, na němž budete o knize hovořit. Můžete také společně sledovat DVD s filmy, které podpoří vaše úvahy o zlepšení pracoviště a týmových vztahů.

Třetí způsob, jak zlepšit vaši týmovou soudržnost je různorodost. Pracoviště by nemělo být neměnné a nudné. Pouze různorodé pracoviště dokáže podpořit kreativitu a produktivitu zaměstnanců. Uvažujte proto o nové výzdobě zdí, hračkách, osvětlení či hudbě při práci. I přestavění nábytku může přinést novou perspektivu. Vyzvěte svůj tým, aby průběžně upravoval kanceláře.

-kk-

Zdroj: Workindex.com - rozcestník k řešením v oboru lidských zdrojů, nové informace pro personalisty
Zobrazit přehled článků ze zdroje Workindex.com