2 skutečně efektivní způsoby, jak školit nové zaměstnance

Učení a školení pomáhají zaměstnancům získat a rozvíjet dovednosti, které potřebují, aby mohli co nejlépe zastávat svou práci. Tréninky jsou zkrátka potřeba, aby se vaši lidé ve svých rolích rozvíjeli místo toho, aby jen stagnovali. Není však školení jako školení.

Ilustrační snímek

Dnes se podíváme na způsoby vzdělávání zaměstnanců, které doporučují skuteční vedoucí pracovníci firem, které oslovil server businessnewsdaily.com.

Tvrdí, že toto jsou skutečně motivující a dobře fungující metody. Asi vás nepřekvapí, že mezi těmito metodami není pasivní sledování powerpointových prezentací.

Například online učení – dokonce i po malých kouskách – se ukázalo být vysoce efektivním způsobem vzdělávání zaměstnanců, protože umožňuje flexibilitu a zároveň učení v prostředí, kde není na pracovníky vyvíjen tlak.

1. Mikroučení

Ušetřit si volný čas pro učení nebývá jednoduché. Proto může pomoci mikroučení, což je učení krátké, soustředěné a interaktivní. Dokonce i s nabitým rozvrhem zcela jistě půjde tu a tam věnovat  3-5 minut právě mikroučení.

Tento způsob vzdělávání také nutí lektory, aby v rámci školení poskytovali jen to opravdu nejvýznamnější a nejdůležitější. Na nic dalšího prostě není čas. Vše navíc musí být k dispozici přesně tehdy, když je to potřeba.

Mikroučení má často podobu e-learningu. Obzvláště přínosné je pro zaměstnance v první linii, v servisu.

Přestože jsme dnes všichni neustále něčím rozptylováni, učíme se více způsoby než kdykoli dřív. A když víte, jak poskytnout zaměstnancům školení nebo určité poznatky právě ve chvíli, kdy je nutně potřebují, pomůžete jim uspět. Tímto způsobem si mohou zprostředkovat poznatky kdykoli potřebují a svobodně se učit svým vlastním tempem. Mohou si také vybrat právě ta témata, která jsou pro ně opravdu důležitá.

2. Stínování

Stínování zkušenějších kolegů může být skvělým způsobem, jak rychle zapracovat a proškolit nové zaměstnance. Zaměstnanci se při stínování učí tím, že provádějí úkony přímo na místě, v reálu. Nejde tedy jen o poslouchání pokynů a instrukcí.

Veškeré informace a poznatky si tak zapamatují lépe, protože je rovnou uplatňují v reálném čase v praxi. Stínování také umožňuje experimentovat s odpovědností v kontrolovaném prostředí, kde neexistují žádná přehnaná rizika. To vše umožňuje zaměstnancům získat sebedůvěru a jistotu v dané činnosti.

-jk-

Zdroj: Business News Daily - průvodce světem podnikání především pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business News Daily