17 kroků ke klidnému pracovnímu dni

Řada lidí vidí svůj největší problém v přílišném zaneprázdnění. První krok k řešení této situace spočívá v tom, uvědomit si, že můžete kontrolovat svůj čas. Článek nabízí několik tipů, jak si zařídit klidný pracovní den.

- Dělejte méně věcí. Pracujte vždy pouze na největších prioritách. Určete si například tři důležité věci, které každý den splníte.

- Vytvořte si ranní rutinu. Měla by být relaxační. Může zahrnovat cvičení, koupel nebo tichý prostor pro práci. Můžete také vstát dříve než ostatní a v klidu si vypít kávu nebo číst.

- Připravte se večer. Večerní rutina je důležitá pro start dalšího dne. Můžete si vybrat své úkoly na další den, připravit oblečení nebo věci pro děti na další den.

- Začněte den uvolňující sprchou nebo koupelí. Pokud máte čas, dobrá koupel vás nastartuje do nového dne. V případě omezeného času zvolte horkou sprchu. Začnete tak v klidné náladě, což je mnohem lepší, než od rána podléhat stresu.

- Po ránu si zacvičte. Nemusíte cvičit každé ráno, ale snažte se dopřát si pohyb co nejčastěji. Můžete také vyzkoušet ranní běh.

- Pracujte, když je klid. Někomu vyhovuje pracovat ráno, o polední pauze či pozdě večer, když je kolem klid. Když například přijdete do práce brzy, budete také brzy odcházet a mít více času na trávení s dětmi nebo při sportu.

- Vytvořte si prostředí bez nepořádku. Příliš mnoho věcí na pracovním stole odrazuje pozornost. Snažte se také nemít okolo mnoho obrazů.

- Zbavte se rozptylování. Znamená to telefony, ohlašování příchozích e-mailů, instant messaging a další věci, které vás vytrhují ze soustředění.

- Omezte své závazky. Zhodnoťte vše, čemu se věnujete a zvažte, co je důležité. Vyberte si čtyři až pět zásadních věcí ve vašem životě a snažte se omezit ostatní.

- Omezte porady. Pokud máte možnost se porady neúčastnit, udělejte to. Většinou jde jen o ztrátu času. Mnoho věcí, které se řeší na poradách, lze vyřešit e-mailem. Ušetříte tak spoustu času a váš pracovní den bude uvolněnější.

- Soustřeďte se vždy na jeden úkol. Soustředění je velice důležité. Pokud vás od nějaké činnosti stále něco vyrušuje, bude vám splnění úkolu trvat mnohem déle.

- Dělejte přestávky a protahujte se. Stejně důležité jako soustředění na jeden úkol jsou i přestávky. Snažte se občas vstát, protáhnout se a vypít sklenici vody. Namasírujte si ramena, krk a hlavu.

- Projděte se. O přestávce se snažte projít. Získáte novou perspektivu, popřemýšlíte a budete mít lepší náhled na svůj pracovní den i život. Navíc si rozproudíte krev.

- Obědvejte v klidu. Zkuste poobědvat sami u stolu nebo si vzít oběd do parku, abyste poseděli v klidu.

- Chvíli meditujte. Není to nic náročného. Sedněte si, zavřete oči a soustřeďte se na dýchání.

- Naučte se soustředit na současnost. Namísto obav, co musíte udělat v budoucnosti nebo co jste udělali v minulosti, se soustřeďte na teď. Udržujte svou mysl vědomě v současnosti.

- Učte se reagovat na neúspěch. Vždy budou věci, které nedopadnou úplně dobře. Důležité je naučit se na ně reagovat v klidu a s rozmyslem bez zbytečných emocí. Uvědomte si, že za určitou dobu už nebudou hrát žádnou roli.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com