16 miliardářů nově slíbilo podporu charitě

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se rozhodl přidat k iniciativě Warrena Buffetta a Billa Gatese známé jako „Giving Pledge“ (Příslib), a věnovat tak postupně během svého života či po smrti většinu svého majetku charitě. Šestadvacetiletý miliardář je jedním z 16 nových signatářů Příslibu, kterých je tak nyní již více než padesát. Informoval o tom Wall Street Journal.

Iniciativa je určena miliardářům, kterým však nijak neurčuje, jaké projekty mají svými penězi podpořit. Zavazuje pouze k veřejnému prohlášení slibu podpory dobročinných projektů a vysvětlení důvodů, které je k tomu vedou.

Oficiální výsledky zatím nejsou

Vedle Zuckerberga se novými signatáři stali také zakladatel AOL Steve Case, investor Carl Icahn, finančník Michael Milken či druhý zakladatel Facebooku Dustin Moskovitz. Příslib již dříve dali zakladatel společnosti Orlacle Larry Ellison, filmový režisér George Lucas nebo starosta New Yorku Michael Bloomberg.

Iniciativa „Giving Pledge“ byla oficiálně spuštěna letos v červnu softwarovým magnátem Billem Gatesem a investorem Warrenem Buffetem. Mnozí signatáři se již v charitě angažují, není však dosud známo, zda iniciativa skutečně podnítila štědřejší podporu dobročinných projektů.

-kk-

Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online