14 vlastností efektivního lídra

Efektivní lídr potřebuje určité vlastnosti a dovednosti, aby dokázal udržet dobré vztahy se zaměstnanci i klienty, a pomohl tak své firmě k úspěchu. Které to jsou?

- Efektivní komunikace. Lídr by měl být schopen komunikovat napříč celou organizací. Měl by být upřímný, pokud se věci nedaří tak, jak mají, a zbytečně ve svém okolí nevzbuzovat strach.

- Pohyb mezi zaměstnanci. Lídr by se neměl zavírat ve své kanceláři, ale chodit mezi své lidi a také je vyzývat, aby oni chodili k němu.

- Reprezentace firmy. Lídr by měl vystupovat na konferencích, blogovat, přispívat na firemní stránky na Facebooku... být tváří své firmy.

- Uznání zaměstnanců. Důležitou součástí vůdcovské role je také schopnost pochválit za dobře vykonanou práci, případně poradit, jak se zlepšit.

- Přispívání do firemního newsletteru. Lídr může mít svůj pravidelný sloupek, ve kterém promluví ke svým lidem.

- Sdílení vize. Aby zaměstnanci mohli sdílet nadšení pro budoucí úspěchy, měli by znát vize svých lídrů.

- Plnění cílů. Lídr by měl zajistit, aby zaměstnanci věděli, jak mohou přispět k úspěchu své firmy.

- Motivace zaměstnanců. Zejména v obtížných dobách je důležité pravidelně komunikovat a udržovat motivaci zaměstnanců. Lídr nemusí nic přikrášlovat, měl by však umět povzbudit talenty a silné stránky svých lidí, aby ze sebe mohli vydat to nejlepší.

- Investice do zaměstnanců. Lídr by měl také pracovat na tom, aby připravil své lidi pro budoucí role v organizaci.

- Návštěvy klientů. Komunikace s klienty je zásadní, chce-li firma zjistit, jak si představují budoucnost a jak na ní můžete společně pracovat.

- Pozor na mikromanagement. Lídr by měl svým lidem umožnit, aby dělali svou práci – podporovat je, povzbuzovat, ukazovat směr, ale nekoukat přes rameno.

- Rozvoj týmového prostředí. Efektivní lídr si váží týmové spolupráce a podporuje ji.

- Obklopení lidmi, kteří se navzájem doplňují. Lídr by se neměl obklopovat jen lidmi, kteří budou kývat na všechno, co řekne.

- Rozvoj sebe sama. Nikdo není dokonalý. Lídr by proto měl pracovat na svých vlastních dovednostech a snažit se stát lepším.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com