14 kroků k úspěchu a duševní síle (2/2)

Ilustrační snímek

V první části našeho článku o zvyšování duševní odolnosti za účelem dosažení úspěchu jsme se dozvěděli, že základem je emoční inteligence. Dále je to sebedůvěra ve smyslu skutečné vnitřní sebedůvěry, nikoli umělého zakrývání nejistoty. Následuje schopnost jednat s negativními lidmi, přijímat změny, odmítnout, riskovat a učit se z chyb.

To všechno jsou návyky, na kterých můžete začít pracovat hned teď. A nezapomeňte ani na doporučení dnešní, druhé části článku, která zveřejnil odborník na emoční inteligenci Travis Bradberry, autor celosvětově úspěšné knihy Emoční inteligence.

8. Umění nenechat se připravit o radost

Člověk, který odvozuje svou spokojenost od porovnání s ostatními, není pánem svých pocitů. Duševně odolný člověk si nenechá vzít dobrý pocit z něčeho, co udělal.

9. Umění nebrat radost ostatním

Duševně silný člověk nemá zapotřebí odsuzovat druhé a snižovat jejich sebevědomí. Neztrácí čas a energii žárlivostí, raději ji investuje do projevu uznání. Oslavuje úspěchy druhých.

10. Pohyb

Pravidelný pohyb dodává člověku pocit větší schopnosti a spokojenosti. Zvyšuje také sebevědomí.

11. Dostatečný spánek

Když spíme, náš mozek se zbavuje toxických látek, které vznikají v bdělém stavu. Nedostatek spánku vede k nižší schopnosti sebekontroly, znesnadňuje soustředění a zhoršuje paměť.

12. Omezení přísunu kofeinu

Zvýšený přísun kofeinu způsobuje přílišné vylučování adrenalinu, který vede lidský mozek ke zrychlenému rozhodování ve formě „uteč, nebo bojuj“. Takové rozhodování se hodí v situacích, kdy je ohrožen váš život, nikoli v každodenním provozu.

13. Schopnost odpustit

Duševně silný člověk nečeká na omluvu, aby mohl někomu odpustit. Nenechá se užírat negativními zážitky z dávné minulosti, které mohou mít neblahý vliv na jeho fyzické i duševní zdraví.

14. Pozitivní přístup

Stačí si pustit zprávy a snadno získáte pocit, že svět se žene do záhuby. Otázka zní: Můžete to ovlivnit? Duševně silní a úspěšní lidé se zbytečně nestresují věcmi, které nedokáží ovlivnit.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com

Články v sérii

Aktuální

14 kroků k úspěchu a duševní síle (1/2)

Aktuální

14 kroků k úspěchu a duševní síle (2/2)