14 kroků k úspěchu a duševní síle (1/2)

Ilustrační snímek

V životě nás potkávají různé závažné situace, které testují naši duševní odolnost. Čím větší je naše duševní síla, tím větší máme šanci na úspěch. To se však snadněji řekne, než udělá. Musíme umět vidět nové příležitosti tam, kde na první pohled žádné nejsou.

Dobrá zpráva je, že na sobě můžeme pracovat a svou duševní odolnost posilovat. V zajímavém článku na serveru Inc.com na to upozornil odborník na emoční inteligenci Travis Bradberry, autor celosvětově úspěšné knihy Emoční inteligence, která vyšla i v češtině v nakladatelství BizBooks. Jakými návyky tedy začít, chceme-li v životě dosáhnout úspěchu?

1. Emoční inteligence

Chcete-li být duševně odolní, musíte nejprve porozumět silným emocím a naučit se je zvládat.

2. Sebedůvěra

Vliv sebedůvěry na úspěch je vědecky prokázaný fakt. Lidé, kteří si skutečně věří, vydělávají více peněz a jsou častěji povyšováni.

3. Schopnost jednat s negativními lidmi

Duševně silný člověk ovládá své emoce, ať jedná s kýmkoli. Nenechá se ovládat vlastním ani cizím hněvem či frustrací.

4. Schopnost přijímat změny

Strach ze změn je jednou z hlavních překážek úspěchu a spokojenosti. Je třeba naučit se změny vítat jako nové možnosti.

5. Umění odmítnout

Neschopnost říci ne je spojena se zvýšeným stresem a může vést až k vyhoření či depresím. Duševně silný člověk umí odmítnout slušně, ale jasně.

6. Ochota riskovat

Strach nás někdy paralyzuje natolik, že nezkusíme něco, co bychom rádi zkusili. Výsledkem je lítost a frustrace. Bojujte se svým strachem a uvidíte, že je lepší selhat, než nedělat nic.

7. Schopnost poučit se z chyb

Cesta k úspěchu je plná neúspěchů a chyb. Duševně silní lidé to vědí a uvědomují si, že nemohou zažít skutečný úspěch, aniž by nejprve neselhali. Důležité je na chybách nelpět, poučit se a jít dál.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com

Články v sérii

Aktuální

14 kroků k úspěchu a duševní síle (1/2)

Aktuální

14 kroků k úspěchu a duševní síle (2/2)