13 networkingových chyb

Jistě byste si nevzali džíny na pracovní pohovor. Proč ale lidé nevěnují stejnou pozornost etiketě při společenských akcích, na kterých mohou budovat kontakty, a dosáhnout tak i lepšího pracovního místa? Článek shrnuje základní věci, na které byste si při tzv. networkingu měli dávat pozor.

- Čekání. Řada lidí začíná budovat kontakty až ve chvíli, kdy přijde o práci. Efektivní budování kontaktů však probíhá v době, kdy jste zaměstnáni.

- Bezradnost. Vždy byste měli vědět, kam a proč jdete. Nemůžete dosáhnout něčeho, co nevíte.

- Nepřipravenost. Berte budování kontaktů vážně. Připravte si, jak chcete o sobě mluvit a také odpovědi na otázky o svých kariérních cílech a dalších tématech, která můžete očekávat.

- Zapomenutí vizitek. Nenuťte zajímavé kontakty, aby sledovaly, jak sháníte kousek ubrousku, na který můžete napsat své číslo.

- Neprofesionální e-mailová adresa. Přátelé vás na Internetu mohou znát pod různými jmény, pokud však usilujete o profesionální kontakty, dávejte profesionální e-mailovou adresu sestavenou ze svého jména.

- Okázalost. Při budování kontaktů poslouchejte, co říkají druzí. Lidé pomáhají tím, že nabízejí rady. Nezajímá je, kolik toho víte vy.

- Přivlastňování něčího času. Na společenských akcích se lidé chtějí mísit. Počítejte tedy s tím, že nebudou mít čas jen pro vás.

- Neformální oblečení. Pamatujte si, že první dojem uděláte jenom jednou.

- Nevýraznost. Když lidé potkají hodně nových lidí, pamatují si většinou jen ty, kteří ničím vyčnívali. Buďte proto asertivní, ale nesklouzávejte k nepřístojnostem.

- Pasivita. Pokud vám někdo řekne, že vám nemůže nic nabídnout, zajímejte se o možnost budoucí spolupráce nebo někoho jiného, koho by vám mohl doporučit

- Lhaní. Lhaní vám může spálit důležité mosty.

- Krátkodobý pohled. Na budování kontaktů byste měli nahlížet z dlouhodobé perspektivy. Nezapomínejte na jednotlivá setkání navazovat.

- Zapomenutí vlastních začátků. Každý, kdo někdy budoval kontakty, má povinnost ke všem, kteří budou totéž dělat v budoucnosti. Vraťte laskavost, kterou vám poskytli jiní, někomu dalšímu.

-kk-

Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com