11 mýtů o řízení času

V oblasti řízení času panuje řada mýtů. Lidé, kteří jim věří, svým drahocenným časem jen plýtvají. Článek shrnuje jedenáct základních nepravd, kterým je třeba se vyhnout.

- „Bude to trvat jen minutu.“ Záležitosti, o kterých tvrdíme, že budou trvat jen minutu, trvají zpravidla mnohem déle. Až příště uslyšíte tuto větu, upozorněte osobu, která po vás bude chtít něco jen na minutu, že nemluví pravdu. Jasně specifikujte, že budete dané věci věnovat například pět minut.

- „Potřebuji to co nejdříve.“ U každé věci byste si měli uvědomit, že ji potřebujete do určitého data a času. Buďte specifičtí ve svých požadavcích.

- „Chci to teď.“ V dnešním světě jsme tlačeni k tomu, že chceme všechno udělat hned. Všechny věci ale nejsou tak urgentní. Nenechejte se chytit do urgentních trivialit druhých lidí.

- „Nejde o peníze.“ Když vám někdo tvrdí, že nejde o peníze, jde o peníze.

- „Je to to nejlepší, co můžeme udělat.“ Vždy se najde něco ještě lepší. Nejlepší teprve přijde.

- „Udělám to za hodinu.“ Řada lidí neumí správně odhadnout, jak dlouho bude trvat splnění určitého úkolu. Uvažujte realisticky.

- „On dělá všechno pozdě.“ Lidé, kteří dělají vše pozdě vykazují ve svém chování velkou konzistenci. Na člověka, který například vždy přichází o dvacet minut déle, je proto třeba nahlížet tak, že není „opozdilec“, ale že vše dělá na čas, pouze posunutý o 20 minut.

- „Nic to nestojí.“ Všechno má svou cenu. Můžete přijít o peníze, ale častěji o čas.

- „Ukáži vám, že se mýlíte až jako poslední věc.“ Nikdo nechce být odhalen, že nemá pravdu. Nebraňte se ale ukázce toho, jak dělat věci lépe.

- „Než mu ukáži, jak to dělat, udělám to stejně rychle sám.“ U jednoduchých úkolů to může být pravda. Nevyplatí se někomu hodinu vysvětlovat postup, který lze provést za dvacet minut. U opakovaných a dlouhodobějších úkolů vám však překonání tohoto mýtu ušetří mnoho času.

- „Tohle bude opravdu těžké.“ Procházet složitými úkoly není prakticky nikdy tak složité, jak si představujeme.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How