10 zajímavostí ze života Marka Zuckerberga

Mark Elliot Zuckerberg (32) je americký programátor, který se stal jedním z nejúspěšnějších světových podnikatelů díky sociální síti Facebook. Podle aktuálního žebříčku světových miliardářů magazínu Forbes je pátým nejbohatším člověkem světa s majetkem ve výši 56 miliard dolarů.

Facebook spustil v roce 2004 ze svého pokoje na koleji Harvardovy univerzity. Síť se velmi rychle rozšířila do dalších univerzitních kampusů. V roce 2012 již měla miliardu uživatelů po celém světě.

Dnes má Facebook více než 1,8 miliardy aktivních uživatelů měsíčně. V Evropě je to 300 milionů uživatelů. Stejné číslo (300 milionů) odpovídá i počtu fotografií, které se nově objeví na Facebooku každý den.

Mark Zuckerberg gives a keynote speech at the F8 2017 developer conference. Photo: https://newsroom.fb.com/media-gallery

Na konci roku 2016 pracovalo v kancelářích společnosti Facebook, které jsou ve 14 městech USA a v dalších 36 městech světa, celkem 17 tisíc zaměstnanců.

Mark Zuckerberg je jedním z miliardářů, kteří se rozhodli věnovat většinu majetku na charitativní a výzkumné účely. Prostřednictvím nadace Chan Zuckerberg Initiative, kterou založil se svou manželkou, již věnoval miliardy dolarů především na lékařský výzkum.

To všechno jsou obecně známé informace. Pojďme se však podívat na střípky z jeho života, které tolik známé nejsou.

Server Entrerpreneur.com zjistil o Marku Zuckerbergovi následující podrobnosti.

Proč je Facebook modrý a co dělá Beast?

1. Ve věku 12 let vytvořil Mark Zuckerberg program na bázi instant messagingu s názvem ZuckNet. Sloužil k posílání zpráv mezi jednotlivými počítači umístěnými v jejich domě, kde se zároveň nacházela zubní ordinace jeho otce. Nemuselo se tak neustále běhat po schodech nahoru a dolů.

2. Modrobílé logo a celá barevná koncepce Facebooku vychází ze skutečnosti, že Zuckerberg trpí částečnou barvoslepostí. Není schopen odlišit červenou a zelenou barvu.

3. Nepatří k Američanům, kteří umějí pouze anglicky. Vždy se zajímal o starověké jazyky, jako je například latina. Naučil se však i čínsky.

4. S manželkou Priscillou Chanovou, kterou si vzal v roce 2012 a s níž nyní čeká druhé dítě, se seznámil ve frontě na toalety na studentském večírku na Harvardu.

5. Je velkým obdivovatelem Steva Jobse a jeho stylu komunikace a řízení firmy. Inspiroval se jím zřejmě již v době, kdy si jako ředitel Facebooku nechal vytisknout první vizitky. Na vizitce s jeho jménem stálo: „I’m CEO, bitch“.

6. Patří ke sportovním nadšencům. V roce 2016 například zveřejnil svůj záměr uběhnout v průběhu roku 365 mil. Tento cíl se mu podařilo splnit již v létě.

7. Osobní facebookový profil Marka Zuckerberga sleduje 88 milionů lidí. Se správou tohoto profilu mu pomáhá celkem 12 lidí, kteří monitorují komentáře, píší zprávy a vytvářejí fotografie, které jsou zde umístěny.

7. Celebritou není jen on sám, ale i jeho pes plemene Puli jménem Beast, který má na své facebookové stránce více než 2 miliony fanoušků.

9. Chrání si soukromí v okolí svého bydliště. V kalifornském Palo Altu usiloval o zboření čtyř domů v okolí toho svého. Na Havaji pak koupil pozemek o rozloze 700 akrů (2,8 km2) v hodnotě 100 milionů dolarů, který obehnal dvoumetrovou zdí.

10. Je fanouškem filmů „Rychle a zběsile“ a „xXx“. Přátelí se s hlavním představitelem Vinem Dieselem, kterého vždy opravuje, když herec nepřesně cituje repliky z role Dominica Toretta či Xandera Cage.

360stupňové video - Beast na výstavě Westminster Kennel Club Dog Show 2016

 

Zdroj: https://www.facebook.com/pg/beast.the.dog

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com