10 vůdcovských lekcí Richarda Bransona

Ilustrační snímek

Britský miliardář a majitel značky Virgin Richard Branson je bezesporu úspěšným podnikatelem. Vedle toho, že za něj mluví činy, patří také k těm úspěšným lidem, kteří rádi mluví o svých zkušenostech s často netradičními postupy. Naposledy jsme o Richardu Bransonovi psali v souvislosti s tím, že nabídl svým zaměstnancům neomezenou dovolenou. Dnes se zaměříme na jeho postřehy týkající se leadershipu. Vycházíme ze serveru businessinsider.com a Bransonovy nejnovější knihy s názvem The Virgin Way: Everything I Know About Leadership. V té shrnul 10 vůdcovských lekcí ze své více než 40leté podnikatelské praxe.

1. Jděte za svým nadšením

Máte-li nějaký nápad, nenechte se odradit kritikou ostatních a zariskujte. Nevstupujte však do projektů, které vás zcela zruinují, když neuspějete.

2. Dělejte něco dobrého pro druhé

Richard Branson patří k miliardářům, jako je Bill Gates nebo Warren Buffet, kteří se zavázali věnovat polovinu svého majetku na charitativní účely. Do charity zapojuje i své zaměstnance a vidí v tom způsob, jak nejen přispět na dobrou věc, ale také posílit týmového ducha.

3. Věřte si

Buďte hrdí na to, co děláte. Chcete-li uspět, musíte věřit svým cílům a svému byznysu.

4. Bavte se

Pokud vás vaše práce nebaví, dělejte něco jiného. Všechny společnosti pod značkou Virgin, která zahrnuje čtyři stovky firem včetně nahrávací společnosti Virgin Records nebo aerolinek Virgin Atlantic Airways, spojuje zábava. Jejím cílem je bořit bariéry mezi lidmi a umožnit otevřenější sdílení myšlenek.

5. Vydržte

Počítejte s tím, že budete muset překonávat náročné překážky. Někdy neuspějete (např. jako v případě porazit Coca-Colu se značkou Virgin Cola), to ale není konec světa. Nepodaří-li se vám jedna věc, začněte s jinou a buďte chytřejší.

6. Mlčte a poslouchejte

Richard Branson měl od dětství problémy s dyslexií. Proto se naučil všude si sebou nosit poznámkový blok a zapisovat si, co říkali druzí, aby to nezapomněl. To se mu vyplatilo i v podnikání.

7. Naučte se delegovat

Pochopte, že nemůžete dělat všechno. Věci, ve kterých nejste dobří nebo byste s nimi jen ztráceli čas, dejte na starost pečlivě vybraným lidem. Věnujte více času rodině, protože rodina je ze všeho nejdůležitější.

8. Poznávejte nové lidi

Netravte celé dny zavření v kanceláři u počítače. Setkávejte se zaměstnanci nebo zajímavými lidmi z oboru. Budujte si osobní vztahy, které nic nenahradí.

9. Komunikujte se všemi zaměstnanci

I výkonného ředitele dělá jeho tým. Richard Branson není příznivcem přísné hierarchie úrovní ve firmě a podporuje komunikaci a spolupráci všech lidí napříč firmou.

10. Najděte své štěstí

Úspěch je podle Richarda Bransona neustálé prožívání štěstí. Pokud vás nebaví to, co děláte a nejste obklopeni lidmi, které máte rádi, ani obrovský zisk vám nepřinese štěstí.

Kniha:

BRANSON, Richard: The Virgin Way: Everything I Know About Leadership. New York: Penguin Group, 2014. 352 s.

-kk-

Zdroj: Business Insider - americký portál zaměřený na oblast podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Insider