10 vůdcovských lekcí od Steva Jobse

Vůdcovský odkaz zesnulého Steva Jobse, který dokázal vybudovat nejhodnotnější technologickou firmu světa, shrnul do deseti základních lekcí server clickz.com.

1. Usilujte o jednoduchost

Steve Jobs vyžadoval naprostou jednoduchost. Například na iPodu nechtěl mít žádná tlačítka, což vedlo ke vzniku pohodlného skrolovacího kolečka. Dosažení jednoduchosti není jednoduchá práce, ale stojí za to.

2. Naučte se říci „ne“

Stejně důležité, jako se pro něco rozhodnout, je zavrhnout něco jiného. Apple se například jednu dobu intenzivně zabýval vývojem PDA podobného PalmPilotu. To však Jobs nakonec zastavil a začal se soustředit na trh mobilních telefonů. Výsledkem byl iPod a iPhone.

3. Nepřeceňujte peníze

Jak řekl Steve Jobs: „Nemá pro mne význam být nejbohatším mužem na hřbitově, ale jít si večer lehnout s pocitem, že jsme udělali něco skvělého.“

4. Nejde o to, co říkáte, ale jak to říkáte

Ne všechny Jobsovy produkty byly nejvyspělejšími technologiemi na trhu, ale zákazníci je tak vnímali. Významnou roli v tom hrála například jeho posedlost utajováním informací o nových produktech, ale i schopnost představovat produkty jako možnosti obohacení života lidí.

5. Naučte se poznat dobré nápady

Jobs ani Apple nevynalezli počítačovou myš, podcasting ani dotykový displej. Poznali ale jejich potenciál a zapojili je to svých produktů.

6. Vyhýbejte se většině

Jobs se vyhýbal focus groups a dalším metodám zjišťování potřeb zákazníků a nabízel jim to, co si myslel, že potřebují. Většinou to fungovalo a pokud ne, dokázal se z toho poučit.

7. Nebojte se rozvíjet své úspěšné produkty

Zdokonalte, co máte, než to udělá někdo jiný. Steve Jobs věděl, se iPhone podepíše na poklesu prodeje iPodu, přesto se nebál s ním přijít. Nebát se vykročit do neznáma je skutečným testem leadershipu.

8. Usilujte o dokonalost

Steve Jobs byl svou posedlostí dokonalostí pověstný. Večer před otevřením prvního obchodu Apple například strhal a vyměnil dlaždičky, protože se mu úplně nelíbily. Stejně tak těsně před spuštěním iPodu vyměnil všechny konektory u sluchátek.

9. Sázejte na izolované týmy

Steve Jobs dosáhl svých úspěchů i díky tomu, že omezoval velikost pracovních týmů. Původní tým pro vývoj počítačů Macintosh mohl mít maximálně 100 členů. Vývojový tým pro iPhone byl izolován do samostatné budovy, aby jej ostatní neovlivňovali předsudky o trhu mobilních telefonů.

10. Jděte za svým srdcem

Jak řekl Steve Jobs: „Kdyby dnešek byl mým posledním dnem, chtěl bych dělat to, co budu dnes dělat? Kdykoli si příliš mnoho dní po sobě odpovídám, že ne, vím, že musím něco změnit.“

-kk-

Zdroj: ClickZ - americký portál zaměřený na digitální marketing
Zobrazit přehled článků ze zdroje ClickZ