10 tipů pro budování kontaktů

Budování kontaktů, tzv. networking, slouží podnikatelům k propagaci jejich byznysu, rozšiřování sítě známých, lepšímu zviditelnění a rozvoji vůdcovských dovedností.

- Sbírejte reference. Nemusí přitom jít jen o ohlasy lidí, pro které jste odvedli dobrý kus práce. Můžete požádat i své známé, který nejsou vašimi zákazníky, aby napsali pár řádek o vaší osobnosti a talentu.

- Spojujte lidi. Staňte se tím, kdo zná každého, aby se na vás ostatní obraceli pro radu. Udržujte kontakty s poskytovateli služeb ve vaší oblasti a informujte o nich další své známé. Vybudujete si tak větší důvěryhodnost a budete lépe viditelní.

- Založte klub nebo organizaci. Při budování kontaktů se setkáte se zajímavými vůdčími osobnostmi v dané oblasti. Společně můžete rozvíjet své zájmy v klubu nebo neziskové organizaci, která pomůže získávat zase další kontakty.
- Vytvářejte reklamu pro druhé. Pomůžete jim otevřít dveře, které by sami nemuseli nikdy otevřít. Můžete vystoupit v místní kabelové televizi nebo v rozhlasové talk show, napsat článek do novin či elektronický newsletter, v němž se zmíníte o příslušné osobě či jejím byznysu.

- Spojte se s nejviditelnější entitou ve vaší oblasti. Hledejte ve svém okolí organizaci nebo skupinu, o níž se často zmiňují média. Nabídněte se pak jako dobrovolník.
- Vytvořte koalici. Smyslem koalice je dělat něco smysluplného pro velký počet lidí. Pokud máte nápad, obraťte se na své kontakty. Čím viditelnější budou ti, kteří vás podpoří, tím silnější budete.

- Učte se novým dovednostem. Buďte otevření osobnímu rozvoji. Pak budete moci k sobě přilákat více nových lidí.

- Hlídejte „zasazená semínka“. Zůstávejte v kontaktu i s těmi lidmi, s nimiž nepřicházíte do styku každý den. Usnadněte jim kontaktovat vás tím, že vy zůstanete v kontaktu s nimi. Projděte i staré poznámky a vizitky,

- Buďte jedineční v komunikaci. V písemné komunikaci buďte osobní například tím, že napíšete adresu na obálku ručně. Přání k různým příležitostem také piště ručně. Rozesílejte svým kontaktům také fotografie ze zajímavých místních událostí. Vaše úsilí navíc bude stát zato.

- Vsaďte na výměnný obchod. Vyměňujte své produkty či služby za produkty či služby vašich kontaktů tak, aby to bylo oboustranně výhodné.

-kk-

Zdroj: WebProNews - americký portál pro webové profesionály
Zobrazit přehled článků ze zdroje WebProNews