10 tipů, jak se odměnit za těžkou dřinu

Ilustrační snímek

Že je práce občas náročná, to víme všichni. Tak proč se neodměnit? Nečekejte na někoho, že to udělá za vás. Zde je několik způsobů, jak se ocenit za těžký den v práci nebo i mimo kancelář. Článek na toto téma nedávno publikovat server Fast Company.

1. Posnídejte někde venku

Pravděpodobně jste běžně zvyklí obědvat sami nebo s kolegy venku mimo kancelář. Nezdá se vám to už trošku nudná rutina? Zkuste například snídani pojmout trochu s noblesou a vyrazte ven.

2. Vyberte si související úplatek

Učíte se například francouzský jazyk? Co se takhle odměnit pěkným filmem z této produkce nebo sklenkou kvalitního Chardonnay?

3. Brouzdejte po internetu (záměrně)

Přiznejte se, že jste se kolikrát sami přistihli, jak jste trávili čas bezcílným brouzdáním po internetu namísto práce na vašich projektech. Většina z nás se pak cítí provinile, zatímco chytří lidé vědomě používají tyto prohýřené online pauzy jako odpočinek před další náročnou mozkovou činností (anebo po ní).

4. Relaxujte na cestách

Cestování autem, vlakem nebo letadlem je pro mnohé skvělou příležitostí, jak nepřerušovaně pracovat. Pokud jste však na cestě do zaměstnání, práce při cestování vám ubírá čas, který by ještě mohl být pouze váš. Příště si raději vezměte s sebou pěknou knihu nebo mp3 přehrávač s oblíbenou muzikou.

5. Zajděte si na výstavu

Výstavy, exhibice, trhy, muzea a další. Ve vašem okolí je jistě mnoho zajímavých míst a událostí, které byste mohli navštívit. O víkendu jsou obléhány návštěvníky a turisty, zatímco ve všední dny vám poslouží jako příjemné místo k relaxování.

6. Nakupujte (kontrolovaně)

Jestliže jsou pro vás nákupy uklidňujícím prostředkem, pak zkuste své shopaholické tendence držet na uzdě. Představte si, že vám za každý náročný úkol někdo udělí poukaz třeba na 500 korun. Tak na co čekáte? Běžte utrácet.

7. Odpoledne (večer) je vaše

Pokud máte tendenci pracovat dlouho do večera, možná je na čase to změnit. Máte na seznamu něco, s čím jste už dlouho chtěli zkusit, ale, jak se říká, nebyl čas? Pečení? Posilovna? Tanec? Degustace? Neseďte doma/v kanceláři nad prací dlouhé hodiny a běžte si užívat. Zasloužíte si to a také vaše produktivita stoupne.

8. Buďte štědří

Utrácení peněz je kolikrát spojeno s většími pocity štěstí, než když utrácíte sami za sebe. Takže odměňte sami sebe (ano sebe) tím, že například vezmete přítele na kávu.

9. Kupte si květiny

Pugét světlých a barevných květin vám zlepší náladu a sami se budete cítit svěží a připravení na další pracovní úkol. Proč dávat květiny jen ke zvláštním příležitostem?

10. Odjeďte pryč

Velký úspěch vyžaduje velkou odměnu. Víkendový pobyt mimo domov je skvělá odměna za přežití náročného pracovního týdne. Výzkumy dokonce prokazují, že plánování takové cesty jsou spojené s náhlým přílivem štěstí. Takže zabookujte hotel v úterý a těšte se na pátek!

Jak se odměňujete vy?

-bn-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company