10 neskutečně pravdivých citátů o životě

Všichni říkají, že život je krátký, ale málokdo dělá něco proto, aby z něj skutečně vytěžil maximum.

Ilustrační snímek

"Jak dlouho budete čekat, než si dopřejete to nejlepší sami pro sebe?" - Epiktétos

Tolik lidí se chytí do pasti tím, že si stanoví novoroční předsevzetí. Mnohem lepší je oprostit se od termínů a dopřát si to nejlepší pro sebe ještě dnes.

„Člověk je úspěšný, když ráno vstává, večer jde spát a mezi tím si dělá to, co chce.“ - Bob Dylan

Nejpříjemnější formou svobody není život bez odpovědnosti, ale život, ve kterém si můžeme svobodně zvolit své odpovědnosti.

„Nikdy mě nepřestává udivovat: všichni milujeme sami sebe více než ostatní, ale staráme se více o jejich názor než o náš vlastní.“ - Marcus Aurelius

Očekávání druhých jsou často drtivá. Jediný komentář, který si vezmeme k srdci, nás může srazit na kolena. Proč? Co dělá jejich názor na nás lepší než náš vlastní? Zejména pokud neznají náš celý příběh. Neví, čím jsme prošli nebo čeho jsme schopni dosáhnout.

„Miluj hru, protože jsi její součástí, příteli. Ovládni ji.“ - Guy Ritchie

Lidé berou život příliš vážně. Zacházení s životem jako s hrou je zábavnější. Hra života má různé úrovně obtížnosti, ale pokud vezmete odpovědnost za vše, co děláte, a budete jednat jako vládce svého království, pak svůj život skutečně vlastníte. Sázejte pokaždé na sebe a hrajte hru jako šampión.

„Když se cítíte ochromeni nebo nesoustředěni, co uděláte? Memento mori – pamatujte, že stejně musíte zemřít. Všechno to bude k ničemu.“ - Ryan Holiday

Když budete čelit obtížné situaci, zeptejte se sami sebe, bude to i v dlouhodobém horizontu? Budu o tom přemýšlet za rok ode dneška? Pravděpodobně ne. Pokud je tomu tak, pak už není důvod se tím zabývat ani nyní.

„Pokud občas neklesnete, jen poběžíte.“ - Kevin Kelly

Bez rizika není odměna. Skutečný růst vychází z toho, když se vymaníte ze svého pohodlí a přimějete se vyzkoušet věci, které vás děsí. Nenechte strach, aby vám diktoval, co máte dělat.

Nemoc naší doby je, že žijeme na povrchu. Jsme jako řeka Platte, míle širocí a jen centimetr hlubocí.“ - Steven Pressfield

Každý hledá zkratky a kódy pro lepší život. Všichni chceme být podstatným jménem bez slovesa. Všichni děláme povrchové věci místo toho, abychom vkládali hloubku do aktivit, které vytváří něco skutečného. Rozhodněte se pro několik blízkých přátel místo pro několik tisíc známých. Stravte více času tvorbou než spotřebou.

"Namísto přemýšlení o tom, kdy pojedete na příští dovolenou, byste možná měli začít žít život, ze kterého nemusíte utíkat." - Seth Godine

Příliš mnoho lidí sní o lepším životě. Plánují dovolenou, aby mohli uniknout realitě. Prochází sociální média, aby se vyhnuli životu, který si stvořili. Lepším řešením je začít žít život, o kterém jste vždy snili, a pokládat každý den jednu cihlu, dokud ji nevystavíte.

„Nebudete nikdy šťastní, pokud budete i nadále hledat, v čem štěstí spočívá. Nikdy nebudete žít, pokud hledáte smysl života.“ - Albert Camus.

Štěstí není něco, co najdete. Je to něco, co děláte. Štěstí, stejně jako bída, je volba. Chcete vědět, proč jsou lidé negativní, nepříjemní a mají špatný přístup? Protože je to jednodušší.

„Vedle vznešeného umění, dovést věci dokonce, existuje také vznešené umění nechat věci rozdělané. Moudrost života spočívá v eliminaci nepodstatných věcí.“ - Lin Yutang

Nakládáme si až příliš mnoho povinností, díky nimž se pak cítíme přepracovaní, nenaplnění, nespokojení. Na druhé straně, pokud snížíme své závazky na polovinu, může nás to osvobodit. Udělejte krok zpět a dovolte si říct „ano“ jen tomu, co opravdu chcete.

 

-bb-