10 krůčků k poškození kariéry

Ilustrační snímek

Každý se v práci může dopustit určité velké chyby, která mu poškodí kariéru nebo se dokonce stane příčinou jeho vyhazovu. Častěji si však ničíme kariéru malými postupnými krůčky, které si ani neuvědomujeme. Jaké to jsou? Tomuto tématu se nedávno věnoval server Business Insider. Zlozvyky, jimž si pomalu, ale jistě, ničíme vlastní kariéru, shrnul do následujících bodů. Schválně, kolika z nich se dopouštíte vy?

1. Nesnažíte se zapadnout

Každé pracoviště má své zvyklosti, kterým by se zaměstnanci měli přizpůsobit. Pokud se o to nebudete alespoň snažit, brzy si o vás začnou myslet, že nemáte zájem o dobré vztahy s kolegy.

2. Děláte jen to nejnutnější

Své úkoly plníte v termínu a kvalitně, nic dalšího vás ale nezajímá. Nezájem o nové příležitosti je přitom jasným signálem pro vaše nadřízené, aby s vámi nepočítali.

3. Jste nespolehliví

Často odkládáte své úkoly příliš dlouho. Slibujete, že něco uděláte, ale mnohdy zůstane jen u slibu. Pověst nespolehlivého zaměstnance se získává velmi rychle, opačně to však již tak rychlé není.

4. Špatně se oblékáte

I když vaše současná pozice nevyžaduje formální oděv, svým oděvem a celkovým vzhledem dáváte najevo svůj přístup k práci. Zkuste se oblékat jako na pozici, kterou byste rádi získali v budoucnosti.

5. Jste negativní a hrubí

Máte negativní přístup k práci i lidem kolem sebe. Neustále si na něco stěžujete, a tak s vámi nikdo dlouho nevydrží. Nedokážete navázat přátelské vztahy s kolegy, natož s nadřízenými, kteří by vám mohli pomoci v další kariéře.

6. Neumíte přijímat kritiku

Okamžitě se stavíte do defenzivy a nechcete poslouchat. Váš šéf tak získává jasný dojem, že nemáte zájem na sobě pracovat.

7. Nepřinášíte nové nápady

Když už promluvíte na poradě, je to jen proto, abyste nemlčeli. Tým od vás neslyší žádné nové návrhy na zlepšení společné práce.

8. Chodíte pozdě

Dáváte tím najevo, že něco jiného je pro vás důležitější než vaše práce a čas lidí, s nimiž spolupracujete. Brzy přijdete o důvěru.

9. Neumíte zavřít pusu

Komunikovat s kolegy je dobré, nikoli však, pokud je tím budete odvádět od práce. Zkuste si popovídat až na obědě nebo o přestávce.

10. Neodpovídáte na e-maily

Schopnost efektivní organizace e-mailové schránky je dnes naprostou nutností. Lidé vám zasílají důležité informace a čekají na vaše reakce. Nereagujete-li, opět získáváte punc někoho nespolehlivého.

-kk-

Zdroj: Business Insider - americký portál zaměřený na oblast podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Insider