10 kroků k efektivnějšímu řízení času

Workoholici vidí v time managementu cestu, jak zvládat více práce. Správné řízení času má však pomáhat k tomu, abyste svou práci zvládali rychleji a mohli trávit více času s blízkými lidmi a nepracovními aktivitami, které vás baví.

- Začněte nejdůležitějším úkolem. Úspěšní lidé začínají velkými úkoly a menší odkládají na později nebo se jimi již vůbec nezabývají.

- Zajistěte si vhodné pracovní prostředí a vybavení. Na většinu věcí byste měli dosáhnout, aniž byste vstávali od pracovního stolu.

- Plánujte svůj den dopředu. 10 procent svého času, který strávíte plánováním, vám ušetří 90 procent času, který věnujete výkonu svých úkolů. Vytvořte si vlastní systém zaznamenávání úkolů a myšlenek, které vás napadají.

- Jakmile začnete, vydržte až do konce. Při plnění úkolů se nenechte vyrušovat. Dlouhodobé úkoly si rozdělujte do menších částí, kterým se můžete věnovat vcelku.

- Zálohujte a chraňte svá data. Provádějte pravidelné kontroly svého počítače a důležitá data si zálohujte na externích discích.

- Kupte si přenosný počítač. Pokud si nemůžete vzít dovolenou, osvěžte svou mysl prací na čerstvém vzduchu.

- Kategorizujte svou práci. Rozdělujte si úkoly do kategorií podle důležitosti - od těch, jejichž nesplnění by mělo závažné důsledky, až po ty, které lze zcela vynechat.

- Nenechte se řídit komunikačními nástroji. Při práci na důležitých projektech se nenechte vyrušovat mobilním telefonem nebo e-maily.

- Spojujte malé úkoly dohromady. Menší úkoly se snažte dělat každý den ve stejnou dobu.

- Učte se při jízdě automobilem. Čas strávený dojížděním pro vás nemusí být ztracený. Můžete poslouchat výukové nahrávky.

-kk-

Zdroj: HR Resource - americký portál a diskusní komunita o lidských zdrojích
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Resource