10 knih o produktivitě od zahraničních autorů, které si musíte přečíst

Letošní rok je ideální k tomu, abyste si zrevidovali vaše priority a vyhlídky a také zjistili, jak můžete být ve své práci i soukromých aktivitách produktivnější a úspěšnější. Máme pro vás 10 tipů na knihy od zahraničních autorů, které byste si měli přečíst. Řada z nich je i v českém vydání.

Ilustrační snímek

Sedm návyků skutečně efektivních lidí

Začněme klasikou. Tuto knihu napsal autor, obchodník a inspirativní řečník Stephen Covey v roce 1989. K dnešnímu dni prodal více než 25 milionů kopií po celém světě a nadále se prodává dodnes. Kniha vychází z několika základních principů produktivity, které platí pro všechny profese a nemění se s časem. Autor tvrdí, že pokud vidíte něco, co je potřeba udělat, měli byste prostě udělat krok vpřed a udělat to. V celé knize nastiňuje 7 zvyků nejefektivnějších lidí v podnikání a pomůže vám určit, které úkoly je třeba vykonat jako první.

Čtyřhodinový pracovní týden

Podnikatel a autor Tim Ferriss napsal tuto knihu v roce 2007 a v otázce produktivity je stejně relevantní i dnes jako kniha Stephena Coveyho. Navzdory tomu, že někteří kritizují autora za to, že nikdy nepracoval v kanceláři, vám kniha dá neuvěřitelný vhled do života coby svého vlastního šéfa. Pokud nechcete zlepšit pouze svůj pracovní výkon, ale chcete se vypracovat jako vlastník firmy nebo na volné noze, je to přesně kniha pro vás. Díky ní zjistíte, jak se můžete stát finančně nezávislými a pracovat méně než jeden den v týdnu. Nebude to snadné, ale triky, které autor nabízí, vám mohou být nápomocné.

„Abyste si mohli užívat života, nepotřebujete fantazijní nesmysly, ale musíte ovládat svůj čas a uvědomit si, že většina věcí prostě není tak závažná, jak si myslíte, že jsou." Tim Ferriss

Atomové návyky: Jak si budovat dobré návyky a zbavovat se těch špatných

James Clear je fotograf, podnikatel a autor a jeho masivní základna fanoušků na sociálních sítích svědčí o účinnosti jeho knihy, která se stala bestsellerem New York Times. Kniha zkoumá velké podnikatelské nápady a to, jak čtenáři mohou dosáhnout svých cílů. Je to snadno čitelná publikace se spoustou kroků, které můžete začít aplikovat ihned. Pokud hledáte snadný úvod do produktivity a průvodce krok za krokem, kterého můžete sledovat svým vlastním tempem, je to nejlepší kniha, která vám pomůže připravit se na zbytek roku 2020.

There’s No Plan B for Your A-Game: Be the Best in the World at What You Do

Bo Eason není konvenční odborník na produktivitu. Je to bývalý profesionální americký fotbalista, který se později stal hercem a dramatikem a v roce 2019 vydal svou knihu o produktivitě. Nenabízí pohled na to, jak vybudovat firmu, ale slouží jako vodítko pro zlepšení vaší duševní pohody a soustředění.

How to Stop Procrastination in 10 Days

U některých lidí znamená zvýšení produktivity především vlastní bitvu s neschopností soustředit se a chorobným odkládáním věcí. Tato kniha Roberta Marrata vám pomůže získat lepší soustředěnost a naučit se motivovat. Uvedený seznam antiprokratinačních metod je zvláště užitečný a dá vám snadné cíle, kterých lze v průběhu času dosáhnout a stavět na nich.

Mít vše hotovo: Umění produktivity bez stresu

Původně byla kniha vydaná v roce 2001 konzultantem a odborníkem na produktivitu Davidem Allenem. Stejně jako řada jeho online přednášek, poskytuje základní vodítko, jak uspořádat své úkoly způsobem, který usnadní jejich dosažení. Díky ní se naučíte klíčové organizační dovednosti a zjistíte, jak vytvořit ze všech vašich současných a plánovaných projektů pracovní podněty, na které lze reagovat.

168 Hours: You Have More Time Than You Think

Laura Vanderkam je úspěšná autorka a její kniha z roku 2010 je skvělým způsobem, jak se naučit lépe řídit svůj čas. Vanderkam vysvětluje, jak i mezi rodinou a prací můžete vždy najít prostor k dosažení vašich cílů a být ve své práci i produktivnější. A mimochodem, knížku této autorky zmínil na svém seznamu i sám Stephen Covey.

Síla zvyku

Novinář Charles Duhigg, který získal cenu Pulitzer, vám dává jedinečný přístup k dovednostem v učení produktivity. Ve své knize sdílí některé ze svých nejzajímavějších životních příběhů a lekcí, které díky nim získal. Duhigg tvrdí, že klíčem k úspěchu je naučit se dobrým návykům. Jak říká, zlatým pravidlem změny vašich návyků není eliminace špatných návyků, ale jejich změna.

Šampioni nedělají mimořádné věci. Dělají obyčejné věci, ale dělají je bez přemýšlení, příliš rychle na to, aby reagoval druhý tým. Dodržují návyky, které se naučili. “ Charles Duhigg

The 5AM Club: Own Your Morning Elevate Your Life

Ať už jste ranní ptáče nebo se jím chcete stát, tato kniha je perfektní čtení. Manažer Robin Sharma představil koncept „5AM Club“ už před dvaceti lety, ale samotnou knihu publikoval až v roce 2018. Čtením knihy přijdete na chuť brzkému rannímu vstávání, abyste zvládali důležité aktivity dříve a zároveň do svého života zavedete zdravý rozvrh spánku.

Hyperfocus: How to Work Less and Achieve More

Knihu napsal kanadský konzultant produktivity Chris Bailey v roce 2018, který tvrdí, že v digitálním věku jsme více ohromeni a naše produktivita se vytrácí. Díky knížce se můžete naučit, jak se oprostit od věcí, na nichž nezáleží, a soustředit svou energii co nejproduktivnějším způsobem. Kniha zatím získala skvělé recenze a je ideální pro lidi, kteří chtějí dlouhodobě měnit návyky.

 

-bb-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success