Vůdcovská inspirace ze světa hudby

Ilustrační snímek

Dirigent je lídr, který dokáže vytvořit naprostou harmonii, aniž by promluvil. Vytváří tak ideální příklad i pro svět byznysu. Inspiraci od vynikajících světových dirigentů 20. století můžete získat i vy. Nabízí ji TED talk s názvem Lead like the great conductors, jehož autorem je izraelský dirigent a konzultant Itay Talgam. Tato přednáška s trochu netradičním pohledem na leadership vznikla již v roce 2009, stále však poutá pozornost lidí, kteří chtějí dále rozvíjet své vůdcovské schopnosti.

Itay Talgam si svou teorii o inspiraci řízení organizací světem hudby ověřil sám na sobě. Z dirigenta se stal úspěšným konzultantem a autorem vzdělávací ho programu, který pojmenoval Maestro Program. Učí v něm, jak si vytvořit cit pro spolupráci a propojení s týmem tak, aby váš orchestr hrál dokonalou symfonii. Zdůrazňuje umění naslouchat, vnímat jemné nuance a okamžitě reagovat. Pak opravdu stačí jedno gesto, aby zazněl ten nejlepší tón.

Talgamův TED talk postupně představuje ukázky šesti dirigentů v zápalu jejich práce. Na nich pak popisuje různé vůdcovské lekce. Video si můžete přehrát zde a český přepis textu pak najdete zde.

-kk-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com