Zelenáči vyvíjejí levné servery

Společnost Fabric7 Systems Inc. dokáže kombinovat mikroprocesorové čipy od Advanced Micro Devices Inc. a vysokorychlostní technologii, a vytvořit tak serverové počítače, které budou moci konkurovat nejkvalitnějším od IBM, Hewlett-Packard či Sun.

Tyto systémy využívají registrované (chráněné) čipy a operační systém Unix a často řídí nejdůležitější operace ve většině firem. Většina serverů s čipy x86 od firmy Intel a AMD se využívá na jednodušší operace, jako je například běh webových stránek. Sharad Mehrotra, hlavní vedoucí Fabric7, tvrdí, že tyto čipy + příslušný software jsou připraveny zastat i ty nejnáročnější operace za nesrovnatelně nižší ceny. Zatím ale většina zákazníků udržuje dlouhodobé obchodní vztahy s velkými dodavateli a nechtějí sázet na „začátečníky“ v oboru. Konkurence je velice tvrdá, zvlášť v oblasti serverů x86.

Tam, kde většina přístrojů využívá jeden nebo dva mikroprocesory, Fabric7 inkorporuje kvalitní servery Unix a systémy s osmi až 128 čipy. Vedení IBM, Sun a dalších firem diskutuje o vyvinutí takovýchto systémů z čipů x86. Fabric7 jsou ale přesvědčeni, že již jsou v čele a plánují začít prodej tento týden.

Jejich software a styl přepínací technologie dovoluje zákazníkům používat všech 16 procesorů najednou, nebo rychle měnit mezi různými dvěmi, čtyřmi nebo osmi kombinacemi procesoru.

Mluvčí AMD potvrdil, že firma spolupracuje s Fabric7. Takováto flexibilita je velkým lákadlem pro data centra, kde je snaha najít efektivnější cesty, jak využít nadkapacitu počítačů. V současné době jsou produkty Fabric7 asi na jedné pětině cen v porovnání s Unixem.

-av-
Zdroj: Startup Journal - portál amerického listu Wall Street Journal pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startup Journal