Zaměstnavatelé začínají blokovat komunitní servery

Američtí zaměstnavatelé stále častěji zakazují svým zaměstnancům přístup na populární webové stránky Facebook. Ukázal to výzkum IT společnosti Sophos. Do loňského září přitom výzkumy nezaznamenaly žádnou firmu, která by blokovala aplikace pro utváření společenských sítí. Jedním z důvodů byla skutečnost, že stránky tohoto typu využívají lidské zdroje při prověřování uchazečů o zaměstnání, firmy se ale také obávaly odporu zaměstnanců. Dnes je situace jiná.

Firmy blokují tyto stránky, aby zabránily ztrátě produktivity zaměstnanců a také se vyhnuly rizikům překračování bezpečnostních pravidel a zasahování do soukromí. Zákazy však nezabrání zaměstnancům, aby šířili důvěrné firemní informace, i když neúmyslně, z domácích počítačů. Z tohoto pohledu jde tedy o marnou snahu.

Společnost Sophos v rámci svého výzkumu sdílení osobních informací s cizími lidmi založila vlastní profil na Facebook.com. Maskot profilu, plastová žába, pak vyzval neznámé uživatele ke sdílení osobních údajů. Kladně zareagovalo 43 procent oslovených, kteří mu okamžitě zpřístupnili nejrůznější osobní údaje. Sophos proto varuje, že užívání společenských stránek typu Facebook vyžaduje obezřetnost – v zaměstnání i doma.

-kk-

Zdroj: E-commerce Times - Magazín o e-komerci
Zobrazit přehled článků ze zdroje E-commerce Times