Zakáže Švýcarsko PowerPoint?

Přestaňme používat PowerPoint. Tak zní cíl nové politické strany, která nedávno vznikla ve Švýcarsku. Anti-PowerPoint Party (APPP) argumentuje tím, že použití softwaru pro vytváření prezentací zabíjí motivaci a poškozuje hospodářství. Jen švýcarskou ekonomiku to údajně stojí 2,1 miliardy švýcarských franků ročně. Celé Evropě má pak software typu PowerPointu způsobovat ekonomickou ztrátu 110 miliard eur ročně. APPP při tom vychází z předpokladu, že 85 % zaměstnanců, kteří se účastní prezentací, považuje tyto prezentace za bezúčelné.

Švýcarský vysoce participativní systém demokracie umožňuje občanům vyhlásit celostátní referendum téměř o čemkoli, získají-li pro to podpisy 100 tisíc voličů. Právě takto chce APPP vyvolat hlasování o zákazu PowerPointu a dalších prezetačních softwarů. Chce také vyslat své kandidáty do švýcarských parlamentních voleb letos v říjnu. Tím však její ambice nekončí.

Například své webové stránky spustila APPP nejen ve třech oficiálních jazycích Švýcarska – němčině, francouzštině a italštině, ale také v angličtině, ruštině, chorvatštině, španělštině a slovenštině. Pomohli jí k tomu dobrovolníci podporující její myšlenku. Od založení strany v květnu 2011 se nicméně našlo pouze 245 zájemců o členství.

Členové APPP zaplatí 17 eur (o 10 eur méně než nečlenové) za „manifest“ své strany – knihu s názvem The PowerPoint Fallacy. Jejím autorem je zakladatel APPP, švýcarský trenér komunikačních dovedností Matthias Pöhm. Je tedy založení strany jen propagační akcí k této knize?

„Ano, je to jeden z nástrojů pro propagaci mé knihy. U toho to ale nekončí,“ citoval e-mail Matthiase Pöhma server PCWorld.com. Alternativu k použití PowerPointu vidí Pöhm v prostém chlipchartu, který inspiruje ke kreativitě a živému vytváření prezentací.

-kk-

Zdroj: PCWorld.com - americký server věnovaný informačním technologiím
Zobrazit přehled článků ze zdroje PCWorld.com