Windows Vista pod lupou

Nejznámější vlastností Visty je nové grafické prostředí Windows Aero nabízející různé grafické efekty. Důraz je kladen na snadnou práci s počítačem s využitím vyšší míry interaktivity systému ve spojení s indexací vyhledáváním dat. Nová nabídka Start kromě panelu s nabídkou aplikací přináší integrované vyhledávání.

Uživatelé ocení především vyšší zabezpečení, které se snaží odstraňovat nedostatky vysledované ve Windows XP. Jednotlivé součásti či vrstvy systému jsou odděleny do jednotlivých modulů, s různým stupněm zabezpečení a možností ovlivňovat další součásti.

Dominantním bezpečnostním rysem je Ochrana uživatelského účtu či nový internetový prohlížeč Internet Explorer 7. Ten obsahuje třeba phishingový filtr či režim pouze pro čtení. Příjemný je i nástroj kontrolující soubory a složky ukazované v síti.

Uživatelé vybraných zemí se mohou rozhodovat až mezi šesti variantami systému. Pro běžného uživatele je určen Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium nebo nejvybavenější domácí verze Windows Vista Home Ultimate.

Pro státy s nižší ekonomickou úrovní nebo vyšší mírou pirátství je určena nejnižší edice Windows Vista Starter, která má však řadu omezení. Pro velké společnosti, jež mají s Microsoftem multilicenční smlouvu, existuje verze Windows Vista Enterprise. Na míru malým podnikům je ušitá verze Windows Vista Business .

-hp-

Zdroj: Aktuálně.cz - český on-line deník
Zobrazit přehled článků ze zdroje Aktuálně.cz