Wikipedie slaví deset let a expanduje do Indie

Online encyklopedie Wikipedia právě oslavila desáté výročí své existence. Za deset let se jí podařilo stát se pátým nejnavštěvovanějším webem na světě s více než 400 miliony unikátních návštěvníků měsíčně. Její obsah pomáhalo vytvářet 13,5 milionu registrovaných uživatelů, kteří provedli více než 438 milionů úprav.

Celkem Wikipedie obsahuje 3,5 milionu článků, které udržuje skupina 15 tisíc prověřených editorů. Tito neplacení dobrovolníci přispívají do encyklopedie minimálně stokrát měsíčně. Encyklopedie nemá žádné příjmy z reklamy. Provozuje ji nezisková organizace Wikimedia, jíž finančně zabezpečují dobrovolné příspěvky uživatelů. V roce 2010 hospodařila s rozpočtem 8 milionů dolarů. Pro rok 2011 se jí díky osobní výzvě zakladatele Jimmyho Walese podařilo získat dvojnásobek.

Pětina obsahu Wikipedie je napsána v angličtině. Pro další dekádu však encyklopedie počítá s větší diverzitou přispěvatelů i témat. Dnes je dostupná v 270 jazycích. Například nově otevřená pobočka v indickém Bangalore by však měla přispět k zapojení nejméně dvaceti dalších indických jazyků.

Dále chce Wikipedie expandovat do Brazílie, na Střední východ a do Afriky. Spojila se také s 16 univerzitami, aby více zapojila studenty i učitele.

-kk-

Zdroj: ABCNews - zpravodajský server televizní a rozhlasové společnosti American Broadcasting Company (ABC)
Zobrazit přehled článků ze zdroje ABCNews