Využijte business intelligence (BI) ve svůj prospěch

Business intelligence může být velice užitečná, jak to však bývá, i tato oblast má svá úskalí. Dejte si na ně pozor a ujistěte se, že získané výhody převáží způsobené náklady.

Ilustrační snímek

Analytika dat je to, co dnes formuje fungování firem. Stále více informací a procesů existuje v digitální podobě. Navzdory mnoha výhodám však nasazení nástrojů pro zajištění business intelligence má své nevýhody. Jaké překážky lze očekávat? To přesně ví web business2community.com.

Krádež dat

V první řadě samozřejmě existuje riziko úniku dat. Právě bezpečnost je často vnímána jako největší výzva při nasazování BI. Pokud používáte BI aplikace k nakládání s citlivými informacemi, mohla by chyba vedoucí k jejich ztrátě velmi poškodit vaši firmu i vaše zákazníky. Při výběru z různých poskytovatelů služeb v této oblasti proto vždy zvažujte, jak se potýkají se zabezpečením.

Vysoké náklady

Software v oblasti business intelligence bývá velice nákladný. Potenciálně vysoká návratnost investic sice může vysoké výdaje ospravedlnit, ale pro menší podniky stále představuje značnou cenovou bariéru. Jsou zde také náklady na hardware a IT pracovníky, kteří softwarové řešení budou implementovat.

Potíže s analýzou dat z různých zdrojů

Obvykle firmy využívají vícero zdrojů dat. To je výhodné, protože získáváte dobře vyvážené a celistvé výsledky... můžete však snadno narazit na problémy se systémy, které napříč různými platformami nespolupracují. Tento problém však naštěstí postupně mizí, protože pokročilé BI systémy umějí pracovat s mnoha různými datovými sadami.

Špatná kvalita dat

Velmi snadno se vám může stát, že budete mít až příliš mnoho dat k analyzování. Je totiž pravděpodobné, že mnoho dostupných podkladových dat je prostě irelevantních nebo neužitečných, což však stejně ve výsledku bude procesy BI zpomalovat. Chcete-li tomu zabránit, měli byste implementovat opatření pro řízení kvality dat. Nebo si vyberte pouze některé jasně definované klíčové ukazatele výkonu, které budou vhodné pro vaše konkrétní cíle – a na jejich měření se zaměřte.

-jk-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com