Vysokorychlostní internet je nyní dostupný na takřka celém území ČR

Ministerstvo informatiky ČR vyhodnotilo plnění státní informační a komunikační politiky, stanovené vládou na léta 2004 až 2006. „Prioritou byly tři oblasti - dostupné a bezpečné komunikační služby, informační vzdělanost a moderní veřejné on-line služby. Z celkem 33 úkolů se jich více než 25 podařilo dokončit,“ oznámila mluvčí MI Klára Volná.

Dostupnost vysokorychlostního internetu pomocí technologie ADSL je podle zprávy MI v současnosti na zhruba 90 procentech území České republiky. Bezdrátové technologie pak zvyšují tuto dostupnost prakticky na 100 procent. V prvním čtvrtletí tohoto roku bylo v ČR nainstalováno celkem 894 tisíc přípojek k vysokorychlostnímu internetu.

Téměř všechny vzdělávací instituce v naší republice jsou již připojeny k internetu a jejich vybavení je přinejmenším na úrovni průměru Evropské unie. V roce 2005 mělo připojení k internetu více než 98 procent základních, středních a vyšších škol. Vysoké školy byly touto službou již stoprocentně pokryty.

Kurzy počítačové gramotnosti nyní probíhají na 256 místech celé ČR a prošlo jimi již více než 190 tisíc absolventů. Jedním z úkolů informační politiky je do konce roku 2006 zvýšit podíl počítačově gramotných na polovinu obyvatelstva.

Schválení novely zákona o informačních systémech veřejné správy rozšířilo okruh subjektů, které mají právo vydávat ověřené výstupy z informačních systémů veřejné správy i na pobočky České pošty, Hospodářskou komoru ČR, obecní úřady obcí s rozšířenou působností a notáře.

-ds-

Zdroj: Euro - web týdeníku Euro
Zobrazit přehled článků ze zdroje Euro