Voláme s VOIP

A. Meucci vynalezl telefon okolo roku 1860. T. Pall potom bezdrátový telefon v roce 1965. Skupina podivínů přišla v roce 1969 s internetem. Nyní, po 145 letech vývoje můžeme uskutečňovat konferenční hovory a říkat „dobrý den“ po bezdrátovém širokopásmovém internetovém telefonu.

Širokopásmový bezdrátový telefonní systém Vtech IP 8100-2 společnosti Vonage například umožňuje spotřebiteli, který má přístup k vysokorychlostnímu internetu a za použití Vonage voice over Internet protocol (VOIP), neomezené volání za pouhých 25 dolarů měsíčně.

Systém VOIP neinterferuje s většinou Wi-Fi sítí, je velice pokrokový, univerzální a často i výrazně levnější než telefonní služby, na kterých jste vyrostli.

VOIP pracuje tak, že se standardní telefon spojí s „kouzelnou“ skříňkou mezi telefonem a kabelem nebo DSL modemem a transformuje řeč do „paketů“ (datový balíček). Tyto pakety se vysílají ve stejném pásmu, které užíváte pro váš email nebo web. Můžete zavolat babičce, přestože nemá připojení na internet, nebo může volat ona vám. Kvalita zvuku je prakticky identická jako u tradičního telefonu. Nesrovnatelný je potom účet.

Systém VTech IP 8100 je „chytrý“, protože báze telefonní stanice je integrovaná s adaptérem VOIP, což eliminuje další dráty a boxy. Telefony mohou být rozmístěny po domě, místo obvyklého jediného přístroje. Vonage již prý brzy přijde také s Wi-Fi telefonem, který bude možno užívat i mimo dům. Služby VOIP nabízí vlastnosti, kterým se analogový telefon nemůže rovnat. Je tu například hlasový mail, který můžete ovládat přes váš mobilní telefon nebo stahovat prostřednictvím PC s internetem. Služba Call Hunt si vás najde kdekoliv na světě.

Nevýhoda: systém VOIP bude jen tak spolehlivý jako váš dodavatel internetových služeb.

-av-
Zdroj: Fortune.com - server prestižního amerického časopisu Fortune
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fortune.com