Více malých amerických firem prodává zboží mimo domácí trh

Majitelé malých podniků v poslední době zjišťují, že je vhodná doba pro rozšíření obchodních horizontů. Cizí, rychle rostoucí ekonomiky, jakými je třeba Čína nebo velký zájem o nové produkty, jsou důležitým novým motorem pro růst řady malých firem. Finanční výkonnost se může snadno stabilizovat přechodem ze slábnoucího trhu do rostoucího.

Rostoucí zájem o tento trend se z části připisuje internetu a zlepšení v pozemní, námořní a vzdušné dopravě, díky kterým je snadnější a efektivnější. Nově zavedené obchodní regule snížily na mnoha místech tarify a jiné obchodní bariéry. Navíc nedávné oslabení dolarů vůči euru a jiným měnám zboží z USA v cizině zpřístupnilo .

Export do nových trhů má ale i svá rizika v podobě problematiky nacházení nových zákazníků, potenciální problémy s doručováním a proclíváním zboží a v neposlední řadě i kulturní omyly.

Podle Richarda Ginsburga, ředitele administrativy pro mezinárodní obchod malých firem, jsou mezinárodní trensakce strašákem řady malých firem. Stimulující je ovšem skutečnost, že 96 % světových spotřebitelů, kteří mají v područí dvě třetiny kupní síly, leží mimo USA.

Expanze prostřednictvím Ebay

Podnikatel Joe Burke je majitelem firmy Extreme Outdoors LLC a prodává již několik let propracované venkovní kuchyně a grily v kamenném obchodě a také online prostřednictvím eBay.

Letos po obdržení pobídky od eBay se rozhodl umožnit nákup svých produktů i z věnku. Systém online plateb - PayPal usnadňuje přijímání plateb v různých měnách.

Burke tvrdí, že neměl tušení, jaká bude poptávka. Ta během 3 měsíců tvoří 15 % nových objednávek z Kanady, Německa, Francie, Norska, Švédska a Izraele. Řada nových klientů si libuje, že nemohou sehnat zboží, které je v USA snadno dostupné, navíc i přes extra náklady na dopravu je může vyjít nákup levněji než u místních.


-av-
Zdroj: Startup Journal - portál amerického listu Wall Street Journal pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startup Journal