Vesmírný turismus pokvete

Ilustrační snímek

Vesmírná loď Jima Bensona Dream Chaser by měla naplnit jeho sen – 50% zisk z obratu 200 milionů USD do roku 2015 z „vesmírného“ turismu, kdy má běžný smrtelník možnost podívat se do suborbitálního prostoru.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) vidí tyto lety velmi pozitivně. Odhaduje, že do roku 2021 by mohlo mít každý rok zájem o takovou výpravu až 15 000 osob.

Dovolená ve vesmíru

I když není Benson tak bohatý a známý jako jeho konkurent Branson, je to podnikatel-veterán, který již má zkušenosti v oboru. Je zakladatel a hlavní akcionář firmy SpaceDev, která vyrábí mikrodružice a jiné technické části pro NASA.

Branson buduje pět kopií vesmírné lodě SpaceShipTwo pro svoji společnost Virgin Galactic, která plánuje testovací lety v roce 2008 a chce plně fungovat o rok později. Cena za let by se měla pohybovat okolo 200 000 USD. Benson, který vlastní firmu Benson Space v Kalifornii, ale tvrdí, že se s cenou dostane na 50 000 USD.

Benson a Branson představují dvě ze základu odlišné ideje, jak dostat zájemce do vesmíru. SpaceShipTwo, stejně jako její předchůdci, je připoutána pod raketoplánem White Knight, který postupně nabírá výšku.

Dream Chaser má tvar náboje a vysílá se po vertikální dráze. Její design pochází od U.S. Air Force a NASA. Pohon tvoří šest motorů, které jsou schopny loď dopravit na hranici kosmu za pouhých 15 minut.

Virgin Galactic je ale v „závodu“ napřed s 21 miliony USD na zálohách a 200 předběžnými zájemci o let.

-av-

Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com