V USA bohatnou z domén

Internetové domény jsou opět horkou komoditou. Na rozdíl od devadesátých let, kdy spekulanti nakupovali internetové adresy v naději, že je prodají později s velkým ziskem, je však mnoho dnešních nákupů zaměřeno na získání prostředků z boomu on-line reklamy.

Domény orientované na reklamu jsou známé jako stránky s přímou navigací, kdy uživatelé nevyužívají vyhledávače. Majitelé domén jsou placeni pokaždé, když někdo klikne na reklamu umístěnou na těchto stranách.

Obrat z textových reklam na stránkách se pohybuje okolo 400 – 600 mil. USD ročně a dle předpovědí dosáhne do roku 2007 jedné milardy UDS ročně. Odhadovaný obrat z celého reklamního trhu je pak pro letošní rok 21 miliard USD oproti 15 miliardám v loňském roce.

Velká portfolia

Jisté firmy rychle shromáždily portfolia tisíců webových adres, protože jednotlivé domény mohou mít relativně malý provoz, a výdělky jsou – v rámci velké sítě domén – jistější a vyrovnanější.

„Parkování“ na doménách

Transformace trhu s doménami ho rozšířila také o několik pododvětví. Například je nabízena služba „parkování na doméně“. Vlastník domény si nechává platit za vytváření a pronájem reklamních prostor. Zisk se rozdělí mezi vlastníkem, „parkující“ firmou a reklamním zprostředkovatelem, kterým může být Google, Yahoo nebo menší on-line firma jako například Kanoodle.com Inc.

Společnost DomainSystems Inc., která pomáhá vlastníkům najít kupce, nabízí službu zvanou TafficClub.com, jenž má fungovat jako nástroj pro maximalizaci zisku z domény.

Zvýšení prodejů

Podle informací ze dvou největších zprostředkovatelů doménových prodejů pobízí reklama na internetu zvyšování počtu domén a přispívá k velkému nárůstu počtu registrovaných internetových adres. Celkový počet domén vzrostl celosvětově na 85,6 miliónu (loni 66,3). Odhaduje se, že celých 10 % všech domén .com a .net je registrováno za účelem vytvoření reklam.

Firmy, které se zaměřily na domény s možností reklamy, se vystavují jistému nebezpečí. Mívají chabý přehled o tom, kde všude se reklamy objevují a zákazníci se mohou rozhodnout, že nechtějí být spojováni s takovýmito stránkami. Navíc může tento druh reklamy některé zákazníky spíše odpuzovat a uživatelé, kteří hledají informace a nalézají místo nich reklamy se nasměrují jinam.

-av-
Zdroj: Startup Journal - portál amerického listu Wall Street Journal pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startup Journal