Utne challenge-response spamu tipec?

Společnost EarthLink, třetí největší poskytovatel internetových služeb v USA, uvádí právě nyní na trh produkt, který se zdá být jedním z dosud nejdokonalejších řešení v boji proti nevyžádané elektronické poště. Přezdívá se mu systém challenge-response (výzva-odpověď), protože přesně na systému výzev a odpovědí pracuje. Jakýkoli uživatel, který zašle e-mail na adresu člověka využívajícího systému výzev a odpovědí dostane obratem zprávu vyzývající ho k tomu, aby potvrdil, že je skutečně žijící osoba. Verifikace probíhá na základě porovnávání sérií číselných znaků a stačí ji provést pouze jednou. Zablokované zprávy se pak ukládají do e-mailové schránky, kterou mají uživatelé možnost sledovat.

Systém vyvinutý společností EarthLink pomáhá uživatelům elektronické pošty vytvářet seznamy adres vhodných a nevhodných odesílatelů. Generuje také e-mailové adresy internetových prodejců. Systém je nyní zdarma k dispozici již několika menším podnikům, v budoucnosti má být ovšem zdarma a dobrovolně přístupný všem pěti milionům uživatelů internetu od společnosti EarthLink. Zavedení systému challenge-response zvažuje v současné době i Microsoft, který proti spamu doposud bojoval pomocí filtrování a soudních sporů. Určitou verzi tohoto systému zavedl nedávno i internetový poskytovatel Yahoo, který ji zatím využívá jen u uživatelů, jejichž schránky zaznamenaly neobvykle vysoký počet přijatých zpráv.

Někteří odborníci systém challenge-response kritizují s tím, že příliš snižuje rychlost přijímání e-mailů. Systém podle nich může dále poškodit skutečně žijící osoby, které neodpoví na výzvu například proto, že ji považují za spam nebo ji včas nezaregistrují. Shodují se na tom, že nejúčinnější zbraní prosti šíření spamu je kombinace technologie, legislativy a vzdělávání. Spammeři totiž jistě brzy naleznou způsob jak obejít i systémy challenge-response.

**Datum vydání:** V/2003
Zdroj: E-commerce Times - Magazín o e-komerci
Zobrazit přehled článků ze zdroje E-commerce Times