USA jsou pozadu s internetem příští generace

Největším průzkum svého druhu v USA v oblasti kroků vedoucích k implementaci internetu příští generace uvádí, že 86 % z více než 1000 oslovených odborníků vyslovilo své obavy, že překotný nástup řady států v této oblasti poškodí USA. 70 % oslovených se obává, že pomalé tempo implementace IPv6 v USA bude mít vliv na její dosavadní technické vůdcovství.

Obávají se, že Čína, Indie a řada evropských a asijských zemí postupuje rychleji v oblasti implementace schématu, který je znám jako Internet Protocol verze 6 nebo IPv6. Tento nový protokol umožní využívání mnohem delších číselných internetových adres.

V dnešní době existuje prostor pro zhruba 4,3 miliardy internetových adres. Z nich asi 1,2 miliardy kontrolují američtí uživatelé. V novém schématu se budou adresy sestávat až z 128 bitů na rozdíl od současných 32 bitů, a bude tak k dispozici mnohem větší počet adres.

Se silnou konkurencí by se implementace IPv6 měla stát konkurenční prioritou USA. Například Čína je na dobré cestě zprovoznit svoji síť v IPv6 do olympiády v roce 2008.

Běžný smrtelník si se samotným procesem implementace IPv6 nemusí dělat hlavu. Když k němu dojde, pozná, že net bude umět víc.

-av-
Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com