Typologie šéfů pro inovace (1/2)

Víte, že existuje několik typů vedoucích pracovníků zaměřených na inovace? V roce 2017 už téměř třetina společností ze žebříčku Fortune 500 měla vedoucího inovačního manažera. 

Ilustrační snímek

Povinnosti spojené s touto pozicí se však i nadále velmi liší. Koho potřebujete záleží především na vaší společnosti a na výzvách, kterým čelí.

Vedoucí pracovníci pro inovace obvykle předtím působili v roli topmanažera s tradičním zaměřením, bývají to také bývalí akademici, vynálezci… někteří však působili jako investiční bankéři nebo byli zakladateli startupů.

Najímáme šéfa pro inovace: Co je vhodnou kvalifikací?

Kdo má tu správnou kvalifikaci pro tuto roli? Pojem inovace znamená pro různé lidi velmi různé věci. Když hledáte vedoucího inovací pro svou organizaci, musíte nejprve dobře porozumět jejím inovačním cílům. Právě to vám nejvíc pomůže při hledání správného kandidáta. Budete mu pak také umět poskytnout to správné prostředí.

Podle Harvard Business Review existuje 6 hlavních typů topmanažerů, kteří zaštiťují inovace. Podívejme se, jak každá z nich vypadá a jaký druh inovací umějí nejlépe podpořit.

Vědci

Tito lidé trpělivě pracují na inovacích už celé roky. Často jsou to tišší lidé, kteří rádi chodí v laboratorních pláštích. Obvykle jsou velice dobře vzdělaní. Mají nadšení pro nové věci, zajímají je hlavně ty, které jsou příslibem něčeho opravdu velkého.

Upřednostňují vědeckou metodologii. Rádi se zaobírají určením těch správných otázek, protože tak mohou nacházet ty správné odpovědi. Jsou skvělými šéfy pro inovace v organizacích, kde jsou pravidla duševního vlastnictví dobře vynutitelná a kde jsou žádoucí velké změny. Mezi vhodná průmyslová odvětví pro ně proto patří farmaceutický, letecký a zbrojní průmysl.

Vědci potřebují:

  • Velkorysé financování
  • Silné obchodní partnery, kteří je dovedou navést k nápadům, které budou životaschopné
  • Zaměření na zisky spíše v dlouhodobějším pohledu

 

-jk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review

Články v sérii

Aktuální

Typologie šéfů pro inovace (1/2)

Aktuální

Typologie šéfů pro inovace (2/2)