Tipy pro uchování soukromí uchazeče na internetu

Nelíbí se vám myšlenka, že zveřejněním svého CV na internetu se odhalujete tisícům uživatelů? Vaše obavy jsou opodstatněné. Podle FBI je krádež identity hlavní přečin na internetu. Jak se tedy uchazeči chrání a zároveň využívají služeb? Důležité je zde naučit se řídit rizika. Zde je několik tipů:

- Vyžadujte směrnice. Pokud zvažujete zveřejnit své CV on-line, ujistěte se, že stránka, kterou jste si zvolili, má směrnice týkající se zacházení se zveřejněnými daty. Tyto směrnice by měly řešit, jak se bude s informacemi nakládat, jak se budou ukládat a zda budou, nebo nebudou sdíleny. Navíc byste měli mít možnost vaše údaje smazat stejně snadno, jako jste je vložili.

- Využijte výhod, které stránka nabízí. Legitimní stránky nabízející služby spojené s vyhledáváním pracovního místa obvykle mají různé úrovně ochrany soukromí. Zvažte své možnosti, cíle a úroveň rizika, kterou jste ochotni přijmout. Například kompromisem je anonymní zveřejnění, kdy se nezobrazují kontaktní informace, které je možno získat nepřímým způsobem.

- Hlídejte si identitu. Podle odborníků je jeden ze způsobů ochrany skrytí identity. Obnáší eliminaci jmen a adres u současného zaměstnavatele. V závislosti na vašem titulu, může být totiž snadné určit, kdo jste, když je navíc k dispozici jméno zaměstnavatele.

- Založte si speciální e-mailovou schránku. Tímto způsobem si uchráníte standardní schránku v případě, že si zveřejněný e-mail někdo stáhne a zneužije. Při pojmenovávání nové schránky neuvádějte žádné informace, které by mohly odhalit vaše jméno nebo jiné údaje.

- Chraňte své reference. Pokud vaše CV obsahuje sekci, kde jsou jména a kontaktní informace na vaše reference, vyjměte ji.

- Neuvádějte citlivé informace. Za žádných okolností neuvádějte informace typu rodné číslo, číslo řidičského průkazu, číslo účtu, případně jiné osobní informace. Věrohodný zaměstnavatel takový údaj nepotřebuje v rámci úvodní žádosti.

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder