Testujme použitelnost stránek

Internet je poměrně snadno „měřitelné“ médium. Většina firem ale ignoruje jedno měření: pocity zákazníků – návštěvníků jejich stránek. Je na čase zeptat se na jejich názor: Našli, co hledali? Jaký mají náhled na firmu po návštěvě stránek?

Testování použitelnosti stránek je časově náročné. Pokud ale netestujete důkladně a na širší skupině uživatelů, jak si můžete být jisti, že jste objevili ty nejzávažnější nedostatky? Ty, které by měly být odstraněny co nejdříve?

Začněte s vyšším počtem registrovaných, pokusných uživatelů. Prostřednictvím předinstalované monitorovací aplikace sledujte, co a jak dělají. Zkuste jim při práci položit pár otázek pomocí pop-up oken.

Co těchto 50, 500, nebo 5 000 lidí dělá a jak se cítí? Jak reaguje mladší část zákaznické populace v porovnání s těmi mezi 35 – 45 rokem věku, kteří mají k dispozici kreditní karty bez limitu?

Tento druh analýzy je výhodný v tom, že může být spuštěn i na konkurenčních stránkách.

Další možností je průzkum pomocí otázek v pop-up oknech. Otázky mohou změřit pravděpodobnost návratnosti návštěvníků na vaše stránky, nákupy z vašich stránek apod. Co zákazníci očekávají? Co mají v plánu? A to nejdůležitější: Dostali to, kvůli čemu sem přišli? Uvidíte, co dělají on-line a co off-line. Pokud surfují on-line a nakupují off-line, dozvíte se to pomocí rychlé odpovědi pomocí pop-up okna, když budou server opouštět.

Využijte k identifikaci raději "živé" návštěvníky před tím, než začnete s analýzami. Když čtete sofistikovanou analýzu, budete se dohadovat, kam zaměřit svou pozornost. Když se ale podíváte na skutečné komentáře od zákazníků, řeknou vám přesně, na čem je třeba zapracovat. Pak je teprve vhodné využít analýzy k tomu, jak nejlépe problém řešit.

-av-
Zdroj: Marketing Profs - americký server z oblasti reklamy a marketingu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Marketing Profs