Telefonovat či netelefonovat, toť otázka

V minulých týdnech se v souvislosti s mobilní komunikací vynořily dvě nové zprávy a s nimi i významné dilema. Je čas telefonovat a čas přestat telefonovat. Mobilní flexibilita jednoho je otravnou konverzací pro druhého.

Nejprve se hovořilo o zvyšující se pravděpodobnosti povolení využití mobilních zařízení v letadlech. Výrobci letadel se domnívají, že již v roce 2006 bude telefonování za letu zcela bezpečné. Německý přepravce **Lufthansa** již na trase Mnichov – Los Angeles a Mnichov –Tokyo testuje bezdrátové připojení k Internetu, které 50 až 80 cestujících využívá po celou dobu letu. Americká společnost **Boeing** chce na palubách svých letadel podobně zavést připojení pro zábavu svých klientů.

Na druhou stranu se však ozývají hlasy volající po etice mobilní komunikace. Spolu s tím, jak stoupá pokrytí míst, která byla doposud od mobilních zařízení izolována nebo chráněna, očekává se i nárůst problémů spojených se vzrůstající komunitou uživatelů. Technologie může do jisté míry pomoci, nevyřeší však to, co je nevyhnutelné jako otázka sociální a komerční.

-kk-

**Datum vydání:** VIII/2004
Zdroj: The Register - britský server věnovaný řízení především IT
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Register