Technologie je dobrý sluha, ale zlý pán

Technologie může být nejlepším přítelem člověka stejně jako úhlavním nepřítelem. Lidé jsou dnes bombardováni informacemi ze všech stran a někteří si vypěstovali neodolatelnou vášeň a potřebu kontinuálně komunikovat s lidmi okolo sebe a to jak z osobního tak pracovního života. Nezbývá jim čas „přivonět k růžím“a přemýšlet.

Máte na výběr

Na druhou stranu existují příklady lidí, kteří přestože naplno pracují a jsou ve styku s novou technologií, nepodlehli. Aby člověk mohl zachovat jasnou hlavu, klid a být v pracovní formě, je třeba dokázat se pravidelně oprostit od veškeré technologie a komunikačních zařízení.

Technologie je váš přítel

Posláním moderních vymožeností je především zvýšení rychlosti, efektivity a přesnosti přenosu informací všeho druhu. Technologie by nám měla pomáhat zlepšovat životní standard. Její využívání se ale pro mnohé brzy stává formou závislosti.

Nebuďte otroky pokroku

Jistý novinář zjistil po pár dnech dovolené, že se v jeho schránce nahromadilo 700 nových zpráv. Uvědomil si, že jen to, aby se jimi probral, mu zabere týden, který by mohl věnovat konstruktivnější práci. Rozhodl se všechny zprávy vymazat s tím, že pokud tam byly nějaké důležité, jistě je autor pošle znovu.

Sluha, ne pán

Jedním z nejúčinnějších prostředků, jak zacházet s technologií, je odolat jí a nezapínat komunikační zařízení hned, jak ráno otevřete oči. Záměrně si vytvářejte zóny ticha, kdy vás nic a nikdo nemůže tímto způsobem rušit.

Kontinuální kontakt není nutný

Řada lidí nesleduje zprávy, nečte noviny a přece je dobře informována o nejdůležitějších událostech, protože k ní takové informace protečou prostřednictvím kolegů, přátel apod.

-av-

Zdroj: Incentive Magazine - magazín zabývající se zaměstnaneckými výhodami a motivací.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Incentive Magazine