Studie: Chcete podpořit kreativitu? Zkuste hrát videohry

Videohry, které podporují tvůrčí svobodu, mohou za určitých podmínek zvýšit kreativitu. Experimentální studii zrealizovali výzkumníci z univerzity v Iově. Ve své výzkumu porovnávali účinek hraní hry Minecraft podle instrukcí a bez nich. Ti, kteří měli volnost hrát Minecraft bez přesných pokynů, byli nejkreativnější...

Ilustrační snímek

Minecraft je jako virtuální svět Lego. Hra, která se už globálně prodala ve více než 100 milionech kopií, umožňuje hráčům vytvářet vlastní jedinečné světy. V rámci studie byli účastníci náhodně přiřazení do dvou skupiny – první dostávala přesné instrukce, co má ve virtuálním světě postavit, druhá měla možnost vlastní volby.

„Nejde jen o to, že samotná hra Minecraft může podpořit kreativitu. Zdá se, že možnost svobodné volby, je také důležitá,“ uvedl v reakci na závěry studie Douglas Gentile, profesor psychologie na univerzitě.

Po 40 minutách hraní splnilo 352 účastníků několik kreativních úkolů. Pro změření tvůrčího výkonu byli účastníci první skupiny požádáni, aby vytvořili stvoření, které se nebude podobat ničemu na Zemi. Ve zkratce: čím méně se stvoření podobalo člověku, tím více bodů účastník v závěru získal. Překvapivě ti, kterým bylo při hře Minecraft přikázáno být kreativní, byli ve výsledků kreativní ze všech nejméně.

Jorge Blanco-Herrera, hlavní autor studie a bývalý magisterský student psychologie na univerzitě, nastínil možné důvody, proč instruovaná skupina Minecraft získala nižší skóre. Dospěl k závěru, že pokyny mohly změnit motivaci subjektů ke hře. Požadavek na kreativitu ve skutečnosti omezil možnosti při „hraní si“, což vedlo k méně kreativnímu zážitku.

Hry učí kreativitu podobnou agresi

Videohry mohou mít škodlivé i prospěšné účinky. Gentileův dřívější výzkum ukázal, že množství, obsah a kontext videoher ovlivňují to, co se hráči učí opakovanými zkušenostmi. Zatímco většina Gentileho výzkumu se zaměřila na agresi nebo prosociální chování, říká, že to samé platí pro kreativitu.

Většina videoher povzbuzuje hráče, aby procvičovali určitou úroveň kreativity. Například mohou vytvořit postavu a příběh pro hraní rolí nebo být odměněni za kreativní strategie v konkurenčních hrách. Vědci tvrdí, že i akční „střílečky“ mohou potenciálně inspirovat ke kreativitě, protože hráči přemýšlejí o strategii a hledají výhody v boji.

"Naše výsledky jsou podobné jako u jiných herních výzkumů tím, že se zlepšujete v tom, co cvičíte, ale na tom, jak cvičíte, může záležet stejně," uvedl Gentile.

 

-bb-

Zdroj: Science Daily - americký internetový magazín věnovaný vědě, technologiím a medicíně.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Science Daily