Start-upy a kapitálové trhy (1/2): Příležitosti pro retailové fintechy

Společnosti, které zapojují moderní technologie do světa financí, tzv. fintechy, přitahují spotřebitele díky poskytování lepší uživatelské zkušenosti a atraktivních a dobře fungujících uživatelských rozhraní. Používají špičkové technologie a pracují s daty novými způsoby. V celosvětovém měřítku existuje na 8000 start-upů v oblasti financí. Nicméně jen méně než 10 % z nich se zaměřuje na sektor maloobchodu.

Ilustrační snímek

Zakladatelé fintechů obvykle usilují o revoluci v poskytování úvěrů, retailovém bankovnictví nebo různých bankovních procesech. Finanční prostředky získané fintechy v oblasti maloobchodu jsou nepřiměřeně malé, tvoří pouze asi 4 % z celkového objemu rizikového kapitálu investovaného do fintechů. To se však může změnit.

V budoucnu budou investoři ke správě svých peněz využívat robotické poradce stejně tak jako dnes používají několik bankovních účtů. Různé fintechy tak budou moci nabídnout různé služby. Podle studie MBA školy INSEAD Fintech and The Disruption of Retail Trading: Trends and Case Studies existuje řada příležitostí, které fintechům v oblasti maloobchodu umožní prudký růst.

1) Big data a vizualizační nástroje

Spotřebitelé budou moci monitorovat nabídky na online platformách a také budou obchodovat s nižšími náklady. Umělá inteligence a strojové učení umožní lépe vysledovat trendy. Dashboardy budou v reálném čase pomáhat drobným investorům uplatňovat jejich investiční strategie a lépe vyhodnocovat obchodní příležitosti.

2) Změny důchodových systémů

Probíhají v mnoha zemích po celém světě. Existuje tak stále více drobných investorů, a proto také přibývá kapitálu k investování v maloobchodním sektoru.

3) Změny regulace

Evropská směrnice PSD2 umožňuje využít pro správu peněz třetí strany. Banky tím ztrácejí monopol na informace týkající se účtů a platebních operací klientů. Nebo přinejmenším je tento monopol značně oslaben. Tímto způsobem budou  fintechy moci nabízet finanční služby, které budou využívat infrastrukturu stávajících bank.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge

Články v sérii

Aktuální

Start-upy a kapitálové trhy (1/2): Příležitosti pro retailové fintechy

Aktuální

Start-upy a kapitálové trhy (2/2): Revoluce drobných investorů